DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.247.941,03 -0,25%

Güneş Paneli İthalatında Yeni Dampinge Karşı Önlemler

Türkiye, beş ülkeden gelen güneş paneli ithalatına karşı yeni dampinge önlemini duyurdu. Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 12:04
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 12:04

Güneş Paneli İthalatında Yeni Dampinge Karşı Önlemler

Güneş Paneli İthalatında Yeni Önlemler

Ticaret Bakanlığı, Malezya, Vietnam, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün'den gelen fotovoltaik hücrelerin (güneş panelleri) ithalatında yeni bir dampinge karşı önlem alındığını açıkladı.

Dampinge Karşı Önlem Miktarı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, bu ülkelerden gelen modüllerin ithalatında metrekare başına 25 dolarlık bir dampinge karşı önlem uygulanacak. İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/30) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Soruşturmanın Sonuçları

Yapılan soruşturma sonucunda, bu ithalatın Çin menşeli ürünlerin ithalatındaki mevcut önlemle etkisiz hale getirildiği tespit edildi. Ancak, Malezya’da faaliyet gösteren Jinko Solar Technology Sdn. Bhd., Vietnam’da bulunan Vina Solar Technology Company Limited, JA Solar Vietnam Company Limited ve Trina Solar Energy Development Company Limited, Tayland'daki Trina Solar Science & Technology (Thailand) Ltd. firmalarının mevcut dampinge karşı önlemleri etkisiz kılmadığı belirlendi.

Uygulama Kapsamı

Bu yeni damga uygulaması, Malezya, Vietnam ve Tayland'da yer alan etkisiz kılmayan firmalar haricindeki şirketler ile Hırvatistan ve Ürdün'deki tüm firmaları kapsamakta. Metrekare başına 25 dolarlık dampinge karşı önlem, bu firmalara uygulanacaktır.

Diğer İthalat Önlemleri

Ayrıca, Bakanlık, Malezya menşeli "sentetik veya suni devamsız liflerden dokunmuş mensucat" ithalatı ile ilgili yeni bir soruşturma başlatıldığı ve bu ithalatın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2019/4) çerçevesinde inceleneceğini belirtti.