Sadece güneş ışığı kullanarak kendi kendini idame ettiren kişisel gün boyu termoregülatör giysi geliştirdiklerini açıklayan bilim insanları, esnek güneş pilleri ve elektronik bir cihaz kullanarak güneş enerjisiyle çalışan akıllı giysiyi nasıl oluşturduklarını duyurdu.
Science dergisinde yayınlanan makaleye göre, insan vücudunun konfor ve güvenlik için belirli bir sıcaklık aralığında kalması gerektiğini açıklıyor. Ancak dünya sıcaklıkları artmaya devam ettikçe ve soğuk kutup bölgeleri ve hatta uzay yolculuğu gibi zorlu durumlarda bunun zor olabileceği belirtiliyor.
12 SAATLİK GÜNEŞ IŞIĞINDAN 24 SAATLİK GÜÇ SAĞLAYACAK
Araştırmacılar, organik bir fotovoltaik modül ile ısıtma veya soğutma yapabilen çift yönlü elektrokalorik cihazları birleştiren bir termoregülatör giysi sistemi geliştirdi. Her iki bileşen de giysilerde önemli olan esnekliğin yanı sıra güneş ışığıyla da çalıştığından harici bir güç kaynağı taşımaya gerek kalmıyor.
Cihaz, 12 saatlik güneş ışığından 24 saatlik güç sağlayacak kadar verimli. Açıklamaya göre ayrıca basit bir yapıya, kompakt bir tasarıma sahip ve mevcut giysilere entegre edilebiliyor.
Araştırmacılar ayrı bir makalede, "Bir enerji kaynağı ile sınırlı olmayan ve fazladan toplanan enerjinin özel koşullar altında elektronik cihazlara bile güç sağlayabileceği tüm hava koşullarında termal yönetimin geleceğini hayal etmek mümkündür" dedi.
Sony, güneş enerjili veya esnek olmasa da 2020 yılında Reon Pocket'i piyasaya çıkarmıştı. Bu cihaz aslında, özel polyester kumaş atletlerin içine örülmüş bir cepte kullanıcının boynunun hemen altına yerleştirilmek üzere tasarlanmış giyilebilir bir klima görevi görüyordu.