Mor meyveler olarak bilinen kuş üzümü, yaban mersini ve erik, sağlığa birçok faydası olduğu söylenen antosiyaninler açısından zengindir. Erikler A, C ve E vitaminleri gibi önemli vitaminleri içeren meyvelerdir. Antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Erik koyu mor erik çeşididir. Eriğin vücudumuza çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bol miktarda karbonhidrat, protein, potasyumun yanı sıra kalsiyum ve demir içeren bol lezzet içeren erik çeşididir.
Ağustos ayının sonunda piyasaya çıkan eriklerin lezzeti eylül ayında karşı konulmaz oluyor. Bol erik yemenin mevsimi geldi! Mürdüm eriğinin bazı büyük faydaları şunlardır:
SİNDİRİM SAĞLIĞINI KORUR
Çoğu organik ürün gibi erik de sindirim sağlığının anahtarı olan lif bakımından zengindir. Bunun nedeni, lifin gıdanın sindirim sistemi boyunca hareket etmesine yardımcı olmasıdır. Bu kabızlığı, şişkinliği ve aynı zamanda da kramplarını ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
Ayrıca mide ülserine iyi gelen mürdüm eriği yüksek lifli gıdaların içinde yer aldığı için besin emilimini artırır, kilo kaybını destekler. Bu nedenle sindirim sistemi en iyi şekilde çalışır. Bu nedenle erik tüketimi oldukça faydalıdır.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Eriklerde bulunan lif aşırı kolesterolü azaltmanın harika bir yoludur. Bunun nedeni diyet lifinin kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olmasıdır. Bu sayede vücutta bulunan kolesterol dengesi düzgün bir şekilde korunabilir.
Ayrıca eriğin içerdiği anormal potasyumun damar genişletici etkisi vardır. Damarları, kalbi ve damar sistemini rahatlatır.
ENERJİ VERİR
Mürdüm eriği, inanılmaz düzeyde bakır ve demir içerir, bu da onları dolaşım sisteminizi iyileştirmek ve kırmızı kan hücresi sayınızı artırmak için mükemmel bir meyve haline getirmektedir.
Demir eksikliği ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak bakır ve demirin kırmızı trombositlerin enerji seviyenizi ve sağlığınızı üst düzeyde tutan iki önemli bileşen olduğu da bilinir. Bu nedenle vücudu gençleştirebilir ve enerji verebilir.
KANSERİ ÖNLER
Mürdüm eriği üzerine yapılan çeşitli araştırmalar, derideki bitkisel besinlerin ve doğal üründeki normal renginin, meme kanseri hücrelerinde büyüme engelleyebildiğini ve hatta tersine çevirebildiğini göstermiştir. Bu kanser kadınları etkileyen en yaygın hastalıktır, bu nedenle tabağınızda erik bulundurmak asla kötü bir fikir değildir. Bu nedenle erikleri yalnızca mevsiminde yiyin.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Kırmızı mürdürm eriği C vitamini açısından zengindir, bu da onları dayanıklı bir vücut için çok etkili takviye haline getirmektedir. Çünkü C vitamini bilindiği üzere hastalıklara karşı savunmanın temel direklerinden biridir. Aynı zamanda beyaz trombositlerin oluşumunu teşvik eder ve vücudu korumak adına güvenli bir iskele olarak onları sağlam tutar.
UYKU DÜZENİ SAĞLAR
Geçmişte mürdüm eriği dinlendirici uykuyu teşvik etme yetenekleri nedeniyle övülüyordu. Bu muhtemelen yüksek magnezyum ile C vitamini içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle uykusuzluk ya da uyku bozukluğu yaşayanlar bile gönül rahatlığıyla eriğin tadını çıkarabilir.