5G Teknolojisine Geçiş Hızlanıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'deki GSM operatörlerinin 5G teknolojisine geçiş çalışmaları kapsamında yatırımlarını hızlandırdığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, "Operatörlerin geçen yılın 9 ayındaki yatırımlarında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 57,8 artış gerçekleşti," dedi. 2024 yılı için yapılması planlanan 5G ihalesinin, dijitalleşmenin önemini artırarak hem bireylere hem de sanayiye hizmet sunacağı belirtiliyor.
Elektronik Haberleşme Sektöründeki Gelişmeler
Uraloğlu, 2023 yılı itibarıyla Türkiye'de elektronik haberleşme sektöründe 444 işletmeci bulunduğunu ve bu işletmelere toplamda 815 yetkilendirme verildiğini ifade etti. Sabit telefon abone sayısının 9,2 milyon, mobil abone sayısının ise 94,5 milyon olduğu aktarıldı.
Mobil yaygınlık oranının yüzde 110,7, makineler arası iletişim (M2M) ve 0-9 yaş aralığındaki nüfus hariç tutulduğunda bu oranın yüzde 115,6 olarak belirlendiği kaydedildi. Geniş bant internet abonelik sayısı toplamda 96,43 milyona ulaştı.
5G Yatırımları ve Fiber Altyapı
Bakan Uraloğlu, 4,5G hizmetinin 2016 yılından itibaren 87,5 milyon aboneye ulaştığını, ancak aktif kullanımın 72,5 milyon olduğunu belirtti. 5G yatırımlarının ağırlıklı olarak 588 bin kilometreye ulaşan fiber altyapıya yapılmasına vurgu yaptı.
Uraloğlu, "Kablosuz telsiz internette en yüksek artış yüzde 30,2 oldu. 'Eve kadar fiber' aboneliği ise yüzde 21,6 artış gösterdi," şeklinde bilgi verdi.
BTK'nın Rolü ve Milli Katkılar
Operatörlerin yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından da 5G teknolojisine yönelik çalışmalara hız verildiğine dikkat çeken Uraloğlu, 5G ekipmanlarının milli katkılarla tasarımından üretimine kadar sürecin sürdüğünü belirtmiştir.