DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.121.511,96 -0,38%

Gözleriniz size ne anlatıyor! Pek çok hastalığın habercisi gözlerden geliyor

Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, “Gözler sadece kalbin aynası değil, sağlığın da aynasıdır” diyerek göz sağlığına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 29.05.2024 12:31
Güncelleme Tarihi: 29.05.2024 12:31

Gözleriniz size ne anlatıyor! Pek çok hastalığın habercisi gözlerden geliyor

Medicana Sağlık Grubu Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, birçok rahatsızlığın belirtilerinin gözlerde görülebileceğine dikkat çekerek, “Beyin kanamasından yüksek tansiyona, diyabetten bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar pek çok hastalığı gözlerinizdeki değişikliklerden tespit edebilirsiniz” dedi ve göz sağlığını korumak için önerilerde bulundu.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, “Gözler sadece görme işlevi dışında sağlıkla ilgili bir işlevi daha bulunuyor ve pek çok hastalığın sinyallerini veriyor. Görmede bulanıklık, gözlük numarasındaki ani değişiklikler, göz kuruluğu, ani görme kaybı, görüş alanındaki daralma, göz içinde kanama gibi belirtiler, önemli rahatsızlıkların işaretçisi olabilir. Gözlerimiz, kalbin aynası olduğu gibi sağlığın da aynasıdır. Bu nedenle gözlerimizdeki değişiklikleri önemseyerek, uzmana danışmak bu hastalıkların erken teşhisi açısından fayda sağlayabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

GÖZ SAĞLIĞI

BU BELİRTİLER VARSA...

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarının genellikle göz numarasında ani değişiklikler ve görmede bulanıklık gibi belirtiler verdiğini belirtiyor. Bu şikayetlerin retina hastalıkları ve katarakt açısından araştırılması gerektiğini vurguluyor. 

Aynı zamanda görmede bulanıklık, kızarıklık, ağrı ve göz kuruması gibi şikayetlerin retinada değişikliklere yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bu belirtiler ayrıca romatizmal hastalıklar, üveit ve sistemik lupus gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının da göstergesi olabilir. 

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan, görmede ani bulanıklık, görüş kaybı, görüş alanında daralma gibi şikayetlerin Multiple Skleroz (MS), beyin anevrizması, beyin tümörleri, beyin kanaması ve kafa içi basınç artışı gibi rahatsızlıkların işaretçisi olabileceğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda kalp-damar hastalıklarının da göstergesi olabileceğini belirtiyor. 

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berna Şahan "Gözde kanlanma, göz damarlarında kanama gibi belirtiler, kalp-damar hastalıklarının belirtileri olabilir. Gözün beyaz kısmının sararması, hepatit gibi hastalıkların habercisi olabilir. Ayrıca göz renginin birbirinden farklı olması, renginin soluk olması, göz bebeklerinin büyüklüğünün birbirinden farklı olması, ani ortaya çıkan şaşılık ve göz kapağı seyirmesi gibi değişiklikler de önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda uzmana danışmayı ihmal etmeyin." şeklinde açıklamalarda bulunarak göz sağlığına dikkat çekiyor.

GÖZ SAĞLIĞI HAKKINDA

"GÖZÜNÜZE GÖZÜNÜZ GİBİ BAKIN"

Op. Dr. Berna Şahan, göz sağlığını korumak için çocuklarda 1 yaşında, 3 yaşında ve okul çağında her yıl, erişkinlerde de yılda bir kez düzenli göz muayenesi yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca şu önerilerde bulunuyor: 

"Uzun süre ekrana bakmaktan kaçının ve 20 dakikada bir gözünüzü dinlendirin. Turuncu, sarı ve yeşil sebze meyveleri, çiğ kuruyemişleri ve balığı sık tüketin. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB filtreli olduğundan emin olun. Sigaradan uzak durmayı ve düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Özetle, gözünüze gözünüz gibi bakın."