DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.125.070,98 0,59%

Gören duyan hemen e-Devlet'ten bildirsin! Devlet okkalı ceza kesecek

Bu hatayı yapanlara fahiş cezalar verilecek! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 05:13
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 05:13

Gören duyan hemen e-Devlet'ten bildirsin! Devlet okkalı ceza kesecek

Eğer bunu fark ederseniz hemen e-Devlet üzerinden bildirebilirsiniz! Yüksek cezaları var! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BÜYÜK ORANDA CEZA VERİLECEK

Serbest piyasada bir markette bir fiyata satılan ürün başka bir işletmede farklı fiyatlara satılabiliyor. Vatandaş ise ekonomik zorlukları nedeniyle en uygun fiyata satış yapan işletmeyi araştırıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Özlem Şen fiyat farklarıyla ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Bu konuların hepsi yaptırım olarak cezai müeyyideye bağlı. Türk Ticaret Kanunu, Tüketici Koruma Kanunu ve perakende ticaretle ilgili kanun var. Bu üç kanun fahiş fiyat ve stokçuluğa yaptırım uyguluyor. Tüketici Koruma Kanunu Mayıs ayında güncellendi. Bu maddeler Mayıs ayında fahiş fiyat uygulayan kişileri caydıracak idari para cezası uygulayacak. 

fahiş fiyat farklarına ceza

Fahiş fiyat uygulamalarının cezası 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye yükseltildi. Stokçuluk yapan firmaların cezası ise 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye yükseltildi. Fahiş fiyat ve stokçuluk pandemi döneminde başladı. Vatandaşın bu duruma karşı hakları var. Yaptırımların uygulanabilmesi için vatandaşın e-Devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen fahiş fiyat artışı olan ürünlerle ilgili Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirim formunu doldurması gerekiyor. İnternet kullanmayan kişiler ALO 175 hattı üzerinden şikayet oluşturabilir. İnternet üzerinde de fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaşanabiliyor. Bunun için Reklam Kurulu aracı oluyor. İçeriğin engellenmesi ya da kaldırılmasına karar veriliyor.' Eğer fahiş fiyat farkı uygulandığını tespit ederseniz siz de e-Devlet sistemi üzerinden, ALO 175 üzerinden ya da CİMER üzerinden şikayetlerinizi oluşturabilirsiniz.