Google’ın yapay zekâ robotu DeepMind, bilim dünyasında adeta çığır açıcı bir keşif yaptı. Derin öğrenme yöntemiyle çalışan DeepMind, bir yıl içinde bilim insanlarının yüzyıllardır bulamadıkları kadar yeni malzemeler keşfetti.
Keşfedilen 2 milyondan fazla yeni malzemenin 381 bin kadarının kararlı olduğu ve ayrışmayacakları düşünülüyor. Bu gelişmenin mühendislik alanları için çok önemli bir gelişme olduğu belirtiliyor. Bu yeni malzemelerin yarı iletkenler, süper bilgisayarlar ve bunun yanı sıra, bataryalar gibi geleceğin kilit teknolojilerinin gelişimini hızlandırma potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.
SADECE BİR YILDA 100 BİNLERCE KARARLI MALZEME KEŞFEDİLDİ
Elektronikten elektrikli araçlara kadar modern teknolojiler yalnızca 20 bin inorganik malzemeden yararlanabiliyor. Bu malzemeler büyük ölçüde yüzyıllar boyunca deneme yanılma yoluyla keşfedildi. Buna karşın, Google DeepMind'ın Graph Networks for Materials Exploration (GNoME) olarak bilinen yapay zekâsı, yalnızca bir yıl içinde yüz binlerce kararlı malzeme keşfetti.
DeepMind, yeni malzemeler arasında, Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tarayıcıları, deneysel kuantum bilgisayarları ve aynı zamanda, nükleer füzyon reaktörlerinde önemli bileşenler olan daha verimli süper iletkenler geliştirmek amacıyla kullanılabilecek grafene benzer 52 bin yeni katmanlı bileşik keşfetti. Bunun yanı sıra, elektrikli araç bataryalarının performansını yükseltmek amacıyla kullanılabilecek, önceki bir çalışmadan 25 kat daha fazla olan 528 potansiyel lityum iyon iletkeni keşfedildi.
YAPAY ZEKÂ KODU KAMUYA AÇIK HALE GELECEK
Yapay zekâ araştırmacıları, kararlı olduğu öngörülen 381 bin bileşikle ilgili verileri hemen yayınlayacaklarını ve yapay zekâ kodunu kamuya açık hale getireceklerini belirtti. Google, bilim insanlarına yeni aday malzemeler için umut vaat eden 'tariflerin' tam kataloğunu vererek keşfi hızlandırmayı ve maliyetleri düşürmeyi beklediğini ifade etti.