DOLAR
34,54 0%
EURO
36 0%
ALTIN
3.005,98 0%
BITCOIN
3.341.539,08 0,91%

Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne Alındı

Gölpınar Hitit Barajı, ICID tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne alındı; Türkiye'nin mirası sulama yapıları korunacak.

Yayın Tarihi: 24.11.2024 13:02
Güncelleme Tarihi: 24.11.2024 13:02

Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne Alındı

Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Listesi'nde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çorum'un Alacahöyük antik şehrinde bulunan Gölpınar Hitit Barajı'nın, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne alındığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, yazılı açıklamasında, 1950 yılında Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde kurulan ICID'ın, günümüzde 110 üye ile sürdürülebilir tarımsal su yönetimini teşvik etmek amacıyla sulama, drenaj ve taşkın yönetimi alanında önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Bakanlık ve ICID İlişkisi

Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün 1960 yılında ICID'a kurumsal üye olarak katıldığını hatırlatarak, bu kuruluş tarafından düzenli aralıklarla, tarımda suyun verimli kullanımını desteklemek amacıyla ödüller verildiğini vurguladı.

Sulama Yapıları Listesi Genişliyor

2014 yılından bu yana, 100 yıldan daha eski ve faal durumda olan sulama yapılarının tanınması amacıyla verilen WHIS ödülünün 2024 yılında Gölpınar Hitit Barajı için adaylık başvurusunun yapıldığını belirten Yumaklı, bu barajın ICID tarafından Sidney'de düzenlenen 75. Uluslararası Yönetim Kurulu Toplantısı'nda ödül alarak listeye girmeye hak kazandığını açıkladı.

Yumaklı, "Bu ödül, ülkemiz adına bir mutluluk kaynağıdır. Geçen yıl da Van ilimizdeki Şamran Kanalı Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Böylece, ülkemizden bu listeye giren eser sayısı ikiye çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Gelecek Vizyonu

Bakan Yumaklı, Türkiye'deki diğer tarihi sulama yapılarının da listeye kazandırılması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Ayrıca, Yumaklı, ülkenin su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesi için yürütülen eylem planlarının kararlılıkla uygulanacağını sözlerine ekledi. "Geçmişten miras kalan tarihi değere sahip su yapılarımızın korunup gelecek kuşaklara aktarılması için büyük gayret gösteriyoruz." dedi.

Gölpınar Hitit Barajı Hakkında

Milattan Önce 13. yüzyılda inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı, suyu 1,3 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük antik şehrine ulaştırmaktadır. 1997'de kazı çalışmalarına başlanan alan, 2002-2007 yılları arasında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından rehabilite edilmiştir.

2015 yılında barajın turizme kazandırılması amacıyla başlatılan arkeopark projesinin çalışmaları 2018'de tamamlanmış ve baraj çevresindeki 277 dönüm arazi kamulaştırılmıştır. Gölpınar Hitit Barajı, günümüzde Alacahöyük çiftçileri tarafından tarımsal sulamada kullanılmaya devam etmektedir.

Baraj, dönemin önemli su mühendisliği eserleri arasında sayılmakta olup, su seviyesini kontrol eden bölümüyle dikkat çekmektedir.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.