DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.246.008,65 -0,16%

Gölcük Gölü'nde Balık Ölümleri Üzerine İnceleme Sonuçları Açıklandı

İzmir'in Gölcük Gölü'ndeki balık ölümlerinde toksik madde bulunmadığı belirlendi; çevresel etkenler araştırılıyor.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 19:43
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 19:43

Gölcük Gölü'nde Balık Ölümleri Üzerine İnceleme Sonuçları Açıklandı

İzmir'in Turistik Gölcük Gölü'ndeki Balık Ölümleri Üzerine Rapor

İzmir'in Ödemiş ilçesinde yer alan ve önemli bir turizm merkezi olan Gölcük Gölü'nde, geçtiğimiz günlerde meydana gelen balık ölümleri hakkında yapılan incelemeler sonuçlandı. Gelen rapora göre, gölde ölü bulunan balıklarda toksik maddelere rastlanmadığı duyuruldu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Açıklama Yaptı

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 12 Eylül tarihinde yüksek rakımda bulunan gölde (1050 m) yaşanan balık ölümleriyle ilgili araştırmaların tamamlandığı belirtildi. Alınan örneklerin sonuçlarıyla ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Balıklarda viral veya bakteriyolojik enfeksiyonlar ile ölüm yaratacak seviyede pestisit, toksik madde ya da ağır metal kalıntısına rastlanmamıştır. Yapılan su analizlerinde pH ve amonyum nitrat seviyeleri ise yüksek çıkmıştır."

Ölümlerin Sebepleri Üzerine Değerlendirmeler

Konu hakkında yapılan uzman değerlendirmelerine göre, balık ölümlerinin tek bir nedenden kaynaklanmadığı; gölden gelen organik ve inorganik gübre kalıntıları, ani hava değişiklikleri ve yağışların azalması gibi faktörlerin birleşik etkisiyle bu durumun ortaya çıkmış olabileceği belirtildi. Ayrıca, göldeki su seviyesindeki azalmaların, pH ve amonyum nitrat seviyelerini artırdığı tespit edildi.

İncelemeler Süreç Halinde

Ödemiş ilçesinde 12 Eylül'de görülen pullu sazan türü balık ölümlerinin ardından, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hemen harekete geçmiş ve olay yerinden numuneler alarak detaylı incelemelere başlamıştı. Gölcük Gölü'ndeki bu olay, yerel halk ve çevre uzmanları tarafından yakından takip ediliyor.