Araştırmacılar kısa süre önce yayınlanan bir çalışmada, yakınlardaki yıldızları yiyip bitiren 18 yeni kara delik keşfedildi. Kara delikler, gökbilimcilerin bir yıldızın gelgitsel olarak bir kara deliğin içine çekildiği uç örnekler olan yeni gelgit bozulması olaylarını (TDE'ler) fark etmesiyle bulundu.
Yıldızlar parçalara ayrılıyor ve kara delik tarafından yavaşça yenerek elektromanyetik spektrumun her yerinde görülebilen muazzam bir enerji patlaması yaratıyor. Bilim insanlarının uzayın uçsuz bucaksız genişliğinde kara delikleri bulmaya çalışırken aradıkları şey bu TDE'ler ve şimdiye kadar onlara çok yardımcı oldu.
The Astrophysical Journal'da yayınlanan çalışmaya göre, bu 18 yeni kara delik daha önce "gizlenmişti". Çünkü tespit edilmeleri için kızılötesi ışık gerekiyordu. Bu gizli TDE'lerin keşfi, evrendeki bilinen TDE'lerin mevcut kataloğunu iki katından fazla artırarak bu keşfi daha da önemli hale getiriyor.
EVRENİN HER YERİNE DAĞILMIŞ
Bu TDE'ler, tozlu galaksilerde bulunmaları nedeniyle tespit etmek için kızılötesine ihtiyaç duyuluyor. Bu, kara deliklerin genellikle gezegen oluşumlarından ve galaksideki diğer yıldızların ölümlerinden kaynaklanan bir ton galaktik enkazla örtülü olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle merkezlerindeki kara delikleri görmek zorlaşıyor.
Ancak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar kızılötesi bir bantla evrene bakarak çok daha fazla TDE seçebildiler ve böylece henüz keşfedilmeyen 18 yeni kara delik buldular. Ayrıca, bu karadelikler evrenin her yerine dağılmış durumdalar ve farklı galaksi türlerinde bulunuyorlar.
Yeni bulguların baş yazarı, bu kaynakların çoğunun optik bantlarda da görünmediğini ve bu nedenle, onları tespit etmek ve kataloğa ekleyebilmek için kızılötesi kullanmak zorunlu olduğunu açıkladı. Tespit edilenlerden biri aynı zamanda şimdiye kadar tespit edilen en yakın TDE olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, araştırmacılara aktif olarak beslenen kara delikleri aramak için yeni yollar açtı.