DOLAR
34,33 0,03%
EURO
36,21 0,08%
ALTIN
2.835,84 -0,03%
BITCOIN
3.004.818,23 0,29%

Gelişmekte Olan Ülkelere İklim Finansmanı Artıyor

UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell, COP29 zirvesinde iklim finansmanının gelişmekte olan ülkelere aday akışında artış yaşandığını belirtti.

Yayın Tarihi: 14.11.2024 16:58
Güncelleme Tarihi: 14.11.2024 16:58

Gelişmekte Olan Ülkelere İklim Finansmanı Artıyor

UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell'in Açıklamaları

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, iklim finansmanında gelişmekte olan ülkelere doğru genel akış eğiliminin artış gösterdiğini duyurdu. Bu açıklama, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam eden COP29 zirvesinde gerçekleştirilen "6. İklim Finansmanı Konulu Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyaloğu" toplantısında yapıldı.

Toplantının Önemi ve Katılımcılar

Toplantıda, COP29 Başkanı ve Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev ile UNFCCC temsilcileri bir araya geldi. Stiell, iklim kriziyle mücadelede somut adımlar atılması için tüm tarafların çabasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

İklim Finansmanı Hedefleri

Stiell, gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanında gelişmiş ülkelerden sağlanacak 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın önemine dikkat çekti. "Ulaşılabilir, öngörülebilir ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarıyla orantılı bir finansmanı yerine getirmeliyiz" diyerek, iklim eyleminin gerçekleştirilmesi için finans konusunun kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Uyum Projeleri ve Çözüm Önerileri

Stiell, uyum projelerine yönelik kredilerin yanı sıra hibe şeklinde de daha fazla finansman sağlandığını belirtti. Görüşmelerin çözüm odaklı bir anlayış ile sürdürülmesinin önemi üzerinde duran Stiell, "Elimizdeki büyük fırsatlar ve karşı karşıya olduğumuz korkunç riskler, birer gerçek. Artık harekete geçmeliyiz" şeklinde konuştu.

Babayev'nin Vurguladığı Aciliyet

Muhtar Babayev de iklim finansmanının, hem COP29’un hem de iklim krizinin anahtar meselesi olduğunu ifade etti. Durumun aciliyeti konusunda yaptığı vurgularda, iklim değişikliğinin sonuçları ile birlikte doğrudan insan ve ekonomik maliyetlere işaret etti.

Gelişmeler ve Gelecek Öngörüleri

OECD verilerine göre 2021 ve 2022 yılları karşılaştırıldığında uyum finansmanı akışının %30'dan %32'ye, azaltım finansmanı akışının %16’dan %60’a, hibe oranlarının ise %26'dan %43'e yükseldiği belirtildi. Ancak, gelişmekte olan ülkelerin yıllık finansal ihtiyacının 100 milyar doları aştığına dikkat çekildi.

Gelecek İçin Yeni Fon Talepleri

Programda, gelişmiş ülkeler fonlara yaptıkları katkılar hakkında bilgi verirken, gelişmekte olan ülke temsilcileri, 1,5 derece hedefine ulaşabilmek için ihtiyaçlara cevap veren yeni bir finansman modeline ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.