Gelir İdaresi, Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Hız Kesmiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1,1 milyonun üzerinde saha denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 7,4 milyar lira ceza kesilirken, 132,5 milyar liralık kayıt dışı hasılat için mükelleflerden izahat talep edildi.
Saha Denetimlerinin Faydaları
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, GİB, vergi kaybını önlemek ve uyumsuz mükellefleri tespit etmek amacıyla sektörel analizler yaparak denetim alanlarını belirliyor. 2024 yılında, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödeme kayıtları gibi konular üzerine yoğunlaşarak 1 milyon 125 bin 410 denetim gerçekleştirdi.
Kayıt Dışı Çalışanlar Tespit Edildi
Denetimler sonucunda 32 bin 255 kişinin kayıtsız çalıştığı tespit edildi. Bu tespitlerle birlikte, toplam 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.
Kira Geliri Beyanında Artış
Kira gelirlerine yönelik uygulama kapsamında, 425 bin konutta yoklama yapılarak 376 bin yeni mükellef beyanname verdi. 2024 yılına ilişkin beyanname veren mükellef sayısında %26 oranında artış sağlandı ve 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi.
Bandrollü Ürünlere Yönelik Denetimler
Tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasıyla 16 milyon sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Kaçak tespit edilen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron için adli işlem başlatıldı.
Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet
Kayıt dışı bırakılan hasılatlar için yapılan analizler neticesinde, 137 bin 25 mükellefle iletişime geçilerek 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum süreci başlatıldı. İlk aşamada 252 bin 322 beyanname ile 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı gerçekleştirildi.
Denetimlerin Sürekliliği ve Hedefler
Bakan Mehmet Şimşek, vergiye gönüllü uyum sağlanırken kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti. GİB'in yeni nesil analiz teknikleriyle bu yıl da kayıt dışılıkla mücadele edeceği öngörülüyor.