Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gelecek-Saadet Grubu: "Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor"

Gelecek-Saadet Grubu İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde orman yangınlarına dikkat çekerek, ülkenin akciğerlerinin rant uğruna talan edildiğini savundu. Yangınların artan sıklığı ve çıkar çevrelerinin rolüne vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 25.06.2024 22:33
Güncelleme Tarihi: 25.06.2024 22:33

Gelecek-Saadet Grubu: "Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor"

DOĞAN DEMİR TBMM'DE YANGINLARA DİKKAT ÇEKTİ

Gelecek-Saadet Grubu İstanbul Milletvekili Doğan Demir, TBMM Genel Kurulu'nda yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangınlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Demir, son yıllarda artan orman yangınlarının sebebini ihmaller ve bilinçli sabotajlar olarak gösterdi. Konuşmasında, yangınların turizm sektörü ve çıkar çevrelerinin etkisiyle çıktığını savunarak, "Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor" dedi.

TURİZM MAFYASI VE ORMAN YANGINLARI

Özellikle yangınların ardından bölgede otel yapımına dikkat çeken Demir, bu durumun tesadüf olmadığını iddia etti. Turizm sektöründeki çıkar çevrelerinin orman yangınlarına sebep olduğunu ileri sürdü ve "Yıllardan beri bu ülkede bir turizm mafyasının olduğu açık bir gerçektir" şeklinde konuştu.

Orman yangınlarının önlenebilir olmasının üzüntü ve öfke kaynağı olduğunu dile getiren Demir, toplumsal bilinçlendirme ve eğitimin önemine vurgu yaptı. "Ağaç deyince aklına gölge gelmeyenler, bu sorunla mücadele edemezler" diyen Demir, katı ve caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ

Akdeniz iklim kuşağında bulunan Türkiye'nin yaz aylarında yangınlara karşı savunmasız olduğunu belirten Demir, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yangınların sıklığını ve şiddetini artırdığını vurguladı. Antalya ve Muğla'da yaşanan büyük orman yangınlarının acı bir gerçek olduğunu hatırlattı.

Muğla'daki yangınların Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrama riskini hatırlatan Demir, santralin soğutma sisteminde kullanılan hidrojen ve depolanan yakıtın risklerine dikkat çekti. Yangın öncesi ve sırasında alınan önlemlerin yetersizliğine işaret ederek, tarım arazileri, köyler, şehirler ve stratejik bölgelerdeki yangın risklerini sorguladı.

Demir, orman yangınlarının mücadelesinin ilk aşamasının yangın çıkmadan önce önleyici tedbirler almak olduğunu vurguladı. Diyarbakır ve Mardin'de yaşanan can kayıplarına yol açan yangınları örnek göstererek, kurumların bu tür olaylara nasıl hazırlandığını sorguladı ve performanslarının yetersiz olduğunu belirtti.