DOLAR
34,75 -0,03%
EURO
36,49 0,17%
ALTIN
2.951,31 0,01%
BITCOIN
3.361.307,33 -1,19%

Gebelikte Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Hissedilen ağrıların bebek sağlığı üzerinde endişe duyulmasına neden olması, bunun aynı zamanda psikolojik etkiler ortaya koymasına sebeptir.

Yayın Tarihi: 25.10.2021 04:16
Güncelleme Tarihi: 25.10.2021 04:16

Gebelikte Kasık Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelik süreci kadınlar için birçok beklenti ve hayalin olduğu kadar, bazı sıkıntılarında ortaya çıktığı bir süreçtir. Gebelikte kasık ağrısı nedenleri ve anne adayına etkileri farklılıklar gösterebilir. Özellikle hissedilen ağrıların bebek sağlığı üzerinde endişe duyulmasına neden olması, bunun aynı zamanda psikolojik etkiler ortaya koymasına sebeptir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Normal mi?

Hamilelik döneminde birçok ağrı görülebilir. Yaygın olarak görülen kasık ağrıları, genellikle gebeliğin olağan sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yani normal kabul edilebilecek düzeyde görülen ağrıların için, fazla endişe duymasına gerek yoktur. Ancak anormal ağrılar yaşıyorsanız ve bu durum sıklıkla tekrar ediyorsa, doktor kontrolüne gitmeniz gebeliğin sağlığı açısından önemlidir.

Hamilelikte kasık ağrısının en sık görülen ağrılardan biri olduğu unutulmamalı ve bu ağrılar için endişeye kapılarak stres yapılmamalıdır. Çünkü gebelik sürecinde aşırı kaygı ve endişenin, hamilelikte depresyon gibi sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Gebelikte Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte kasık ağrısının olası nedenleri rahmin büyümesi gibi fiziki sebeplere olabileceği gibi, farklı rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Önemli bir süreç olması nedeniyle bu nedenleri biraz daha detaylandıracak olursak şunları söyleyebiliriz;

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu da anne adaylarının sık yaşayacağını rahatsızlıklardan biridir. Genellikle mesanenin daha sıkı hale gelmesine neden olan göbek büyümesi sebebiyle, hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülebilir. Bunun bir diğer nedeni ise hamilelik sebebiyle karın bölgesinde kan dolaşımının artması olarak yorumlanır.

Gebelikte görülecek idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak birçok kadında kasık ağrısı görülebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmesi kasık ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak bu süreçte enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik ve ilaç kullanımı, gebelik sağlığını riske atabileceği için mutlaka doktor tavsiyesi ile olmalıdır.

Diğer taraftan hafif ve düzenli egzersizlerin yapılması, enfeksiyon ve buna bağlı olarak görülecek kasık ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Artroz

Gebelik daha önce de belirtildiği gibi kadınların ciddi hormonal değişiklikler yaşadığı bir dönemdir. Diğer yandan anatomi bakımından daha farklı değişiklikler hamilelik döneminde yaygın olarak görülebilir. Artroz gibi romatizmal rahatsızlıklar hamilelikte yaygın görülebileceği için, bu durum kasık ağrısı görülmesine sebebiyet verebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Nadir olarak görülen bir durum olsa da cinsel yolla bulaşan hastalıklar, hamilelikte kasık ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. Bu hastalıklar kişinin günlük yaşantısını başta kasık ağrısı olmak üzere farklı şekillerde etkileyebilir. Başlangıçta ağrıların gebeliğin bir sonucu olarak düşünülmesi nedeniyle, bu hastalıkların teşhisi daha geç olabilir.

Bağırsaklarda İltihaplanma

Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan bağırsaklar üzerinde iltihaplanma olması, gebelikte yaygın olarak görülmese de kasık ağrılarının nedenlerinden biridir.

Kadının genetik yapısında bu tip hastalıkların daha önceden görülmüş olması, hamilelikte ciddi bir sorun haline gelebilir. Böyle durumlarda sadece kasıkta ağrı değil aynı zamanda aşırı ateş, kanlı dışkılama ve ishal gibi farklı sindirim sistemi problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

Rahatsızlık hamileliği doğrudan etkilemese bile anne adayının zayıflamasına sebep olarak, beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir. Bu yüzden gebelik sürecinde bağırsaklarda iltihaplanma sorunu varsa, sürecin iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Böbrek Taşı Rahatsızlıkları

Hamilelikte kasık ağrısı sadece gebeliğin olağan bir sonucu olmayabilir. Listemizde de görüldüğü gibi gebelikte kasık ağrısı nedenleri arasında, farklı birçok faktör bulunabilmektedir. Bunlardan biri de böbrek taşı sorunudur.

Bu sorun doğrudan bebek sağlığını etkilemese bile, hem kendi başına hem de kasık ağrısına neden olarak kadının sosyal yaşantısını ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Hamileliğin gelişimi üzerinde dolaylı yoldan etkileri olan böbrek taşı problemleri, aynı zamanda kadının sağlığını daha kırılgan hale getirebilmektedir.

Apandisit

Yaşamın herhangi bir döneminde veya hamilelik sürecinde görülen kasık ağrılarının nedenlerinden biri apandisittir. Doğrudan şiddetli kasık ağrısına neden olan rahatsızlık kusma, bulantı, geçici görme kayıpları, iştahsızlık ve bunlara benzer semptomlar ile görülebilir. Tüm bunların bir arada görülmesi, apandisit için ayrı bir belirtidir.

Bebek ve gebelik için herhangi bir yan etkisi olmasa da kişinin vakit kaybetmeden cerrahi tedavi olması gerekir. Gebelik sürecinde apandisit için yapılacak cerrahi müdahale, doğru bir şekilde yapıldığı sürece gebeliğin sağlığı için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.

Rahim ve Fetüs Bölgesindeki Değişiklikler

Tüm bunların yanı sıra hamilelik sürecinde kasık ağrısı görülmesinin en temel nedenlerinden biri rahim ve fetüs bölgesindeki değişiklikler olabilir. Rahmin büyümesi ile birlikte bölgeye baskı yapması, şiddetli olmayan ancak sık tekrarlayan kasık ağrılarına sebep olabilmektedir. Bu ağrılar gebeliğin olağan sonucu olarak neredeyse tüm hamileliklerde görülen ağrılardan biridir.

Gebelikte Kasık Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte kasık ağrısı tedavisi yapılabilmesi için, öncelikle ağrının altında yatan sebeplere bakılır. Örneğin apandisit sonucu ortaya çıkan ağrının tedavisi, doğal olarak bu rahatsızlığın tedavisi ile mümkündür. Yine aynı şekilde idrar yolu enfeksiyonu veya farklı nedenlere bağlı olarak görülecek kasık ağrılarında, temelde yatan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Hamilelik sürecinde doğal şekilde rahim ve fetüs üzerindeki değişikliklerin neticesinde görülen ağrılar ise, yaşam şeklinde birtakım değişiklikler yapmayı gerektirebilir. Olağan şekilde görülen kasık ağrılarının kendiliğinden geçme olasılığı yüksektir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Gebelikte kasık ağrısını azaltmak için, yaşam ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapmak faydalı olabilir. Doğal hamilelik sonucunda görülecek ağrıların azaltılması için düzenli beslenme rutini oluşturulmalı ve gebelik haftasına uygun şekilde egzersizler yapılmalıdır.

Hamileliğe bağlı olarak görülen kasık ağrılarının geçmesi için, şu tavsiyeleri uygulayabilirsiniz;

  • Her gün düzenli ve bol miktarda su için.
  • Ayaklarınızı özellikle soğuk hava şartlarına karşı korumak için çorap giyin.
  • Mümkün olduğu kadar bol uyuyarak vücudunuzu dinlendirin.
  • Otururken daha rahat pozisyonları tercih edin.
  • Başta kısa süreli yürüyüşler olmak üzere, hamileliği riske atmayacak şekilde hafif egzersizler yapmanız faydalı olacaktır.
  • Sıcak havalarda klima gibi rahatsız edici cihazlar yerine, daha doğal yöntemler ile serinlemeyi tercih edin.
  • Sıcak kompres uygulaması ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Ani hareketlerden kaçınmakta hamilelikte kasık ağrısını önlemek için alınabilecek tedbirlerden biri olabilir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Geçer?

4.Haftadan itibaren daha fazla görülmeye başlamaktadır. Hamileliğin 5 ile 7. Ayları arasında daha hafif şekilde görülebilecek ağrılar, doğumun yaklaşması ile birlikte tekrardan şiddetli bir şekilde görülebilmektedir.

Bu ağrıların tamamen ne zaman geçeceği hakkında net bir fikir beyan etmek mümkün değildir. Çünkü gebelikte anne karnındaki bebeğin durumu, rahmin ne kadar büyüdüğü ve bunlara benzer farkı birçok etken, ağrıların şiddeti ve sıklığı belirlemektedir.