Gazze’nin güneyine yönelik İsrail saldırıları devam ediyor
İsrail, bir haftalık ateşkesin ardından Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını yeniden başlattı ve güneye odaklandı. İsrail, bölgedeki insanları tahliye etmeye çağırdı, bu da yeni bir kara harekatının yakın olduğu yönünde spekülasyonlara neden oldu. Gazze’nin nüfusunun çoğunluğu şimdi güneyde sıkışmış durumda ve İsrail ordusunun daha önce “güvenli bölgeler” ilan ettiği halde “savaş bölgeleri” ilan ettiği ve insanları tahliye etmeye yönlendirdiği Han Yunus’un bazı bölgelerinde Filistinliler arasında panik ve kafa karışıklığı yaşanıyor. ABD’nin üst düzey yetkilileri İsrail’i sivilleri korumaya çağırdı, Başkan Yardımcısı Harris “çok fazla sivil öldürüldü” dedi. Savunma Bakanı Lloyd Austin, sivilleri koruyamamanın Filistinlileri “düşmanın kucağına iteceğini” söyledi.
İsrail-Gazze çatışması neden başladı?
İsrail-Gazze çatışması, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinli aileleri zorla tahliye etme planıyla başladı. Bu plan, Filistinlilerin tepkisini çekti ve Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik İsrail polisinin sert müdahalesiyle şiddetlendi. Hamas, İsrail’in Mescid-i Aksa’dan çekilmesi için bir ultimatom verdi, ancak İsrail bunu reddetti. Bunun üzerine Hamas, 10 Mayıs’ta İsrail’e roket saldırısı başlattı. 7 Ekim tarihinde Hamas birliklerinin İsrail'de gerçekleştirdiği saldırı ise savaşı resmen ilan etmiş oldu. İsrail de Gazze Şeridi’ne hava saldırılarıyla karşılık verdi. O tarihten bu yana, çatışma devam ediyor ve binlerce roket atıldı, yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı veya evsiz kaldı.
Çatışmanın son durumu nedir?
- İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını sürdürüyor ve güneye odaklanıyor. İsrail ordusu, Han Yunus’un bazı bölgelerinde “savaş bölgeleri” ilan etti ve insanları tahliye etmeye çağırdı. Bu, yeni bir kara harekatının yakın olduğu yönünde spekülasyonlara neden oldu.
- Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık iki milyon Filistinli, İsrail’in ablukası altında ve elektrik, su, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaçlardan yoksun. Gazze’nin altyapısı da büyük ölçüde tahrip oldu.
- Türkiye, Rusya, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası aktörler, taraflara ateşkes çağrısında bulunuyor ve arabuluculuk çabaları yürütüyor. Ancak henüz bir sonuç alınamadı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “ateşkesin önemini” vurguladı. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrail’i sivilleri korumaya çağırdı.
- İsrail-Gazze çatışması, İsrail’in içinde ve Batı Şeria’da da etkisini gösterdi. İsrail’in farklı etnik ve dini gruplardan oluşan kentlerinde, Yahudi ve Arap vatandaşlar arasında sokak çatışmaları, saldırılar ve linç girişimleri yaşandı. Batı Şeria’da da Filistinlilerin İsrail güçlerine karşı düzenlediği protestolarda şiddet olayları meydana geldi. Bu olaylarda 21 Filistinli ve bir İsrailli öldü.