DOLAR
34,26 0,08%
EURO
37,38 0,17%
ALTIN
2.917,86 0,04%
BITCOIN
2.251.915,71 0,34%

Gazze'deki İnsani Kriz Derinleşiyor: UNRWA Uyarıyor

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, Gazze'nin kuzeyindeki sivillere açlık veya bölgeyi terk etme seçeneği bırakıldığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 17:20
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 17:20

Gazze'deki İnsani Kriz Derinleşiyor: UNRWA Uyarıyor

UNRWA Genel Komiseri'nden Kritik Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'nin kuzeyinde yaşanan insani krize dair önemli açıklamalarda bulundu.

Sivil Halkın Durumu Tehlikede

Lazzarini, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bölgedeki sivillerin ne yazık ki ya bölgeyi terk etme ya da açlıkla yüzleşmekten başka bir seçeneklerinin kalmadığını ifade etti. İsrail'in Gazze'nin kuzeyine yönelik hava ve kara saldırılarının ardından, birçok sivil hayatını kaybetti. Bölgede Mahsur Kalanlar Arasında Çocuklar da Var

Genel Komiser, iki hafta içerisinde 400 binden fazla Filistinlinin hâlâ bölgede mahsur kaldığını vurguladı. Lazzarini, Gazze'nin kuzeyinde sağlık sisteminin neredeyse çökme noktasına geldiğine dikkat çekti.

İletişim ve Yardım Sorunları

Telekomünikasyon kesintilerinin yaşandığı bölgede, BM ekipleriyle iletişim kurmakta zorluk yaşandığı bildirildi. 30 Eylül tarihinden itibaren BM'nin gıda ve diğer yardımlarının bölgeye girmesine izin verilmediğini belirten Lazzarini, Cibaliye kampının en çok etkilenen yer olduğunu söyledi. Sivil Altyapıya Yönelik Saldırılar Devam Ediyor

Lazzarini, yalnızca iki su kuyusunun çalışır durumda olduğunu belirterek, sivil altyapının hedef alındığını ve kritik yardımların kasıtlı bir şekilde engellendiğini ifade etti. Bu durumun, insanları bölgeden kaçmaya zorlamak için bir taktik olarak kullanıldığını belirtti.

Uluslararası Hukuka Vurgu

Uluslararası insancıl hukukun insanların zorla yerinden edilemeyeceğini öngördüğünü hatırlatan Lazzarini, sivillerin korunması ve temel ihtiyaçlara erişimlerinin sağlanmasının önemini vurguladı. "Gazze'de çok fazla kırmızı çizgi aşılmıştır. Savaş suçu teşkil edebilecek eylemler hala önlenebilir," diyerek bir ateşkes çağrısında bulundu.

Ayrıca, Gazze'deki hükümetin medya ofisinden 12 Ekim'de yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Cibaliya Mülteci Kampı dahil Gazze'nin kuzeyini abluka altında tutarak insanlığa karşı katliamlar işlediğine dair endişeler dile getirildi.