Gazze'de Açlık Sorunu
Gazze'de 2.3 milyon insan, üst düzey İsrailli yetkililerin botu uyguladığı açlık stratejileri altında hayatta kalmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler eski Gıda Hakkı Özel Raportörü Hilal Elver, Gazze'de yaşanan açlık ve insani durumun boyutlarını AA Analiz'e değerlendirdi.
Açlık Bir Savaş Aracı
Hilal Elver, Gazze'deki sivil halk üzerinde açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasının trajik sonuçları olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, yerli ve uluslararası uzmanlarca da doğrulanıyor; açlık, ölümlere ve derin acılara yol açıyor.
İnançlı Bir Nüfus ve Kıtlık İhtimali
Bölgedeki insani kriz, Birleşmiş Milletler Kıtlık İnceleme Komitesi tarafından kıtlık belirtileri göstermesine rağmen resmi bir kıtlık ilanına ulaşamıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı, Temmuz 2024 itibarıyla ölü sayısının 40 bine çıktığını bildiriyor. Ancak gerçek sayılar tahmin edilenin çok üzerinde seviyelerde olabilir.
Siyasi Çıkarlar ve Kıtlık İlişkisi
Kıtlık, siyasi kararlarla şekillenen bir süreçtir. Gazze'de meydana gelen açlık durumu, İsrail hükümetinin Hamas'ı cezalandırma amacıyla başlattığı gıda ablukası ve uyguladığı sınırlamalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, mevcut savaşın yarattığı yıkım ve insani kayıplar gelecekteki nesil üzerinde kalıcı etkiler bırakma riski taşımaktadır.
Uluslararası Tepkiler ve Gelecek Beklentisi
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarına göre, Gazze'deki durum bir insani felaket olarak nitelendiriliyor. Ancak, uluslararası toplumun bu krizi durdurmak adına eyleme geçmesi gerektiği vurgulanmakta. Bu noktada, Gazze'deki durumla ilgili olarak kıtlık ilan edilip edilmeyeceği konusunda iktidar mekanizmaları üzerinde durulmakta. Zira bu durum, siyasi bir irade eksikliğinin yansıması olarak yorumlanıyor.
Sonuç
Gıda sistemlerinin yok edilmesi ve çevre tahribatı Gazze'deki yaşamı tehdit ediyor. Küresel bir dayanışmanın ve etkili hukuki mekanizmaların devreye girmesi, Gazze'nin insani krizden kurtulması adına hayati önem taşımaktadır.