DOLAR
34,17 0,01%
EURO
37,86 -0,01%
ALTIN
2.919,26 0,25%
BITCOIN
2.106.234,21 -1,32%

Gazze Balıkçılarının Ölüme Rağmen Mücadelesi

Gazze'deki balıkçılar, öldürücü tehlikeler altında avlanmak zorunda kalıyor. İsrail saldırıları nedeniyle yaşam mücadelesi veriyorlar.

Yayın Tarihi: 03.08.2024 19:55
Güncelleme Tarihi: 03.08.2024 19:55

Gazze Balıkçılarının Ölüme Rağmen Mücadelesi

Gazze'deki Balıkçıların Zorlu Hayatı

İsrail'in 10 aydır süregelen saldırıları ve uyguladığı abluka, Gazze Şeridi'nde balıkçıları ölümün pençesinde bırakıyor. Avlanmak için denize açılan Gazzeli balıkçılar, yaşadıkları tehlikeleri göze alıyor.

Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki Tehlikeler

Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki balıkçılar, geçimlerini sağlamak için birçok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. İsrail'in askeri araçları, insansız hava araçları ve savaş gemileri balıkçılara yönelik saldırılar düzenliyor.

Balıkçılardan Muhammed Ebu Mehdi, bu zor koşulları şöyle açıklıyor: "Avlanmak çok tehlikeli ve zor. Kuzey tarafına gidemiyoruz çünkü orada yerinden edilerek çadırda yaşamaya çalışan Filistinliler var. Bu yüzden bulunduğumuz noktalarda avlanmak tehlike arz ediyor."

Ölüm Tehdidi Altında Avlanmak

Ebu Mehdi, son haftalarda yaşanan bir olayı örnek vererek, "Bir haftadır balık tutuyorduk; aniden bir tank ateş açtı ve 4 balıkçı yerinde öldürüldü."

Diğer balıkçı Muhammed Ebu Cahcuh da durumu daha da kötüleştiren sıkıntılara dikkat çekiyor. "Refah'tan Beyt Hanun'a kadar olan bölgedeki balıkçılar, bu alanda sıkışmış durumda. Ağaçlarımızı atacak yer bulamıyoruz. Batıya gitmeye kalkarsak, mutlaka ateş açılacaktır."

Bakımsız Ağlar ve Yüksek Maliyetler

Ebu Cahcuh, ağlarının bakımsız kaldığını ve yeni ağ bulmanın zorluğundan bahsediyor. "10 aydır ağlarımız bakım görmedi. Savaş öncesi 200 şekel olan bir ağ şimdi 800-1000 şekel arasında satılıyor. Bu, balıkçılar için büyük bir yük."

Gazze'deki balıkçıların yaşadığı bu zorluklar, sadece ekonomik boyutla sınırlı değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesinin ne denli zor olduğunu gözler önüne seriyor.