Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Gazprom'dan Doğal Gaz Fiyatlarına Dikkat Çeken Uyarı

Gazprom'un temsilcisi, Ukrayna'daki çatışmaların doğal gaz fiyatlarını artırabileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 09.08.2024 16:53
Güncelleme Tarihi: 09.08.2024 16:53

Gazprom'dan Doğal Gaz Fiyatlarına Dikkat Çeken Uyarı

Gazprom'dan Fiyat Artışı Uyarısı

Rus enerji devi Gazprom'un sözcüsü Sergey Kupriyanov, Ukrayna'nın Suca bölgesinde yaşanan çatışmaların doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatları üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Kupriyanov, analistlerin, gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin süreceği yönündeki tahminlerine de dikkat çekti.

Fiyatlar Zirveye Ulaşabilir

Kupriyanov, Suca şehrindeki gelişmelerin doğal gaz fiyatlarında keskin artışlara yol açtığını ifade ederek, "9 Ağustos'ta doğal gaz fiyatları zirve yaptı. Halihazırda yaz dönemindeyiz; bu durumdan kimin kazanç sağladığı ise ayrı bir soru işareti" dedi.

Norveç'teki Bakım Çalışmaları

Bunun yanı sıra, Norveç’in doğal gaz tesislerinde planlanan bakım süreçlerinin fiyatlar üzerinde ek bir etki oluşturabileceğini vurgulayan Kupriyanov, "Geçen yıl bu çalışmalarda yaşanan gecikmelerin tekrar edebileceği değerlendirmeleri bulunuyor." şeklinde yorumda bulundu.

Ukrayna ile Çatışmaların Etkisi

7 Ağustos'ta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında başlayan çatışmalar sonucu, Ukrayna'nın Mayıs 2022'de Sohranivka dağıtım noktasından gaz sevkiyatını durdurduğunu hatırlatan Kupriyanov, hali hazırda Suca noktasından günde yaklaşık 42 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı yapıldığını belirtti.

Avrupa'daki Durum

Bu gelişmeler neticesinde, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de Eylül ayı için vadeli kontratlarda megavatsaat başına fiyatların tarihin en yüksek seviyesi olan 40 avroya ulaştığı gözlemlendi.