DOLAR
34,11 0,05%
EURO
38,17 -0,5%
ALTIN
2.920,39 -1,27%
BITCOIN
2.186.387,69 -1,11%

Gannuşi'nin Hükmü Haksız

Gannuşi'nin savunma ekibi, dış finansman davasında masum olduğunu ve haksız yere hapse mahkûm edildiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 20:54
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 20:54

Gannuşi'nin Hükmü Haksız

Tunus'ta Gannuşi'nin Savunma Ekibinden Açıklama

Tunus'ta eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'nin savunma ekibi, müvekkilleri hakkında yurt dışından para alındığına dair somut bir kanıt bulunmadığını vurgulayarak, Gannuşi'nin dış finansman davasında masum olduğunu ifade etti. Ekibin yaptığı açıklamada, Gannuşi'nin haksız yere hapis cezasına çarptırıldığı öne sürüldü.

Temyiz Kararı ve Açıklama

Temyiz Mahkemesi'nin, Gannuşi hakkında verilen 3 yıl hapis cezasını onamasının ardından, savunma ekibi bir yazılı açıklama yayımladı. Bu açıklamada, Gannuşi'nin şahsi veya Nahda lideri sıfatıyla herhangi bir yabancı fon aldığını kanıtlayan bir delilin olmadığını, ayrıca kendisinin veya Nahda adına böyle bir işlem için kimseyi görevlendirmediğini belirtti.

Aceleci Karar Tepkisi

Açıklamada ayrıca, Temyiz Mahkemesi'nin dava dosyasını yeterince incelemeden aceleci bir karar verdiği kınandı. Gannuşi'nin savunma ekibi, dosyanın incelenmesi ve hazırlık için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek bir erteleme talep etti.

Dış Fon Suçlamaları ve Baskılar

Nahda Hareketi ile Tunus'un Kalbi Partisi hakkında, 2019'da gerçekleştirilen seçim kampanyası sırasında "dış fon ve lobi hizmeti almak" suçlamasıyla Temmuz 2021'de dava açılmıştı. Bu süreçte, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla başlatılan gözaltı operasyonları sonucunda birçok siyasetçi, gazeteci ve aktivist tutuklandı.

Kays Said'in Açıklamaları

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" ve "ekonomik krizi tırmandırmak" suçlamasıyla gözaltına alınan siyasilerin olduğunu dile getirmişti. Gannuşi, 17 Nisan 2023'teki bir toplantıdaki sözleri nedeniyle gözaltına alınmış ve ulusal ile uluslararası alanda tepkilere yol açmıştı.