İtalya'daki G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, Orta Doğu'daki yıkıcı döngünün hemen durdurulması gerektiği ifade edilerek, "Bu yıkıcı döngünün derhal durdurulması şarttır, zira bölgede daha fazla tırmanıştan hiçbir ülke kazançlı çıkmayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.
G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan'daki can kayıplarına yönelik endişelerini dile getirerek Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), uluslararası hukuka, ateşkese ve "iki devletli çözüme" desteklerini yineledi.
Toplantıya, ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya gibi ülkelerin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell katıldı. Toplantıda; BM Şartı dahil olmak üzere uluslararası hukuka saygıyı teşvik etme, insan haklarının korunması ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi konularında taahhütler yinelendi.
Bildiride, Orta Doğu'daki artan şiddetten duyulan endişe vurgulanarak taraflara itidal çağrısı yapıldı. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı uyarınca ateşkesin uygulanmasının önemi belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği ateşkes planının, tüm esirlerin serbest bırakılmasını, Gazze'ye insani yardım akışının artırılmasını ve iki devletli çözüme giden yolu açacağı ifade edildi.
Tüm tarafların ateşkesi kabul etmeye çağrıldığı bildiride, uluslararası topluma da ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen ara buluculuk çabalarını destekleme çağrısı yapıldı.
Bildiride ayrıca, İsrail ile Lübnan arasındaki artan gerilim ve bunun neden olduğu sivil kayıplar için derin endişe duyulduğu belirtildi. Tarafların, her koşulda uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi gerektiği vurgulandı.
UNIFIL, UNRWA ve iki devletli çözüme desteklerinin yinelendiği bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının öncelik olduğu belirtildi. Tüm tarafların, yardım dağıtımını kolaylaştırması ve insani yardım çalışanlarını koruması gerektiğinin altı çizildi.
Batı Şeria'da kötüleşen güvenlik durumundan duyulan endişelerine de değinilerek, İsrail'in yerleşim genişletmeleri ile Batı Şeria'nın ilhakı gibi tek taraflı eylemlerin iki devletli çözüm olasılığını baltalayabileceği ifade edildi.
Ayrıca, G7 bildirisi Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine de yer verdi. Rusya'nın nükleer söylemlerinin kınandığı metinde, Batı'nın güvenliği için bu durumun tehdit oluşturduğu vurgulandı.
G7, Çin'e karşı da tavır alarak, Çin'i Rusya'ya karşı Ukrayna'dan çekilme çağrısında bulunmaya davet etti. Bildiride, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programları eleştirildi ve bu çalışmaların durdurulması istendi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.