Fuji Dağı'nda Tarihi Kar Gecikmesi
Japonya'nın ikonik sembollerinden Fuji Dağı, bu kış mevsiminin ilk karını 7 Kasım tarihinde aldı. Bu durum, 1894 yılından bu yana kaydedilen tarihler arasında mevsimin ilk karının düşmesi açısından en geç tarih olarak belirlendi.
Fuji Dağı, 3.776 metre yüksekliğiyle Japonya'nın en yüksek zirvesidir ve bu yıl yaşanan gecikme, 26 Ekim tarihinde gerçekleşen 1955 ve 2016 tarihli rekorları geride bıraktı. Geçtiğimiz yıl ise ilk kar yağışı 5 Ekim'de gözlemlenmişti.
İklim Değişikliği Etkileri
Uzmanlar, yaz mevsiminin en sıcak geçtiği 2024'ün ardından Fuji Dağı'ndaki ortalama sıcaklıkların da arttığını belirliyor. Tokyo İklim Merkezi ve Japonya Meteoroloji Ajansı İklim Uzmanı Kiyotoshi Takahashi, batılı jet akımının daha kuzeyden ilerlediğini ve bu durumun soğuk hava akımlarının Fuji Dağı'na ulaşmasını engellediğini ifade etti. Takahashi, bu durumun kar örtüsündeki gecikmenin olası nedenlerinden biri olduğunu düşünmekte.
Güney Afrika'nın Witwatersrand Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jasper Knight da Japonya'da yaz ve sonbahar mevsimlerinin sıcak geçmesinin kar yağışlarını geciktirdiğini belirtti. Sıcak ve kuru atmosferin kar oluşumunu zorlaştırdığına dikkat çeken Knight, bu yıl Kore'de yaşanan aşırı hava olaylarını da anımsattı.
Sonuç ve Gelecek Öngörüleri
İklim değişikliğinin küresel ölçekte daha düzensiz hava koşullarına yol açtığı tespit edilmiş durumda. Bu durum, Japonya'nın hava şartları üzerinde de önemli değişikliklere neden olmaktadır. Geçen yaz Tokyo'da yaşanan sıcak hava dalgalarının da iklim değişikliği ile bağlantılı olduğuna dikkat çekiliyor.
Bundan sonraki süreçte, Japonya'nın ikliminin aşırı hava olaylarından etkilenmeye devam edeceği öngörülüyor. Fuji Dağı'ndaki kar yağışındaki gecikme, bölge halkı için endişe kaynağı olmakta ve iklim değişikliğinin yaşamsal ve altyapı üzerinde daha fazla risk oluşturma potansiyeli bulunduğu vurgulanmaktadır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.