DOLAR
34,14 0,18%
EURO
37,76 0,21%
ALTIN
2.917,51 0,25%
BITCOIN
2.070.722,86 0,47%

Fransız Siyasetçiler, Türk Üniversitesini Filistin Desteği Nedeniyle Hedef Alıyor

Fransız siyasiler, Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni Filistin'e destek nedeniyle eleştiriyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:20
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:20

Fransız Siyasetçiler, Türk Üniversitesini Filistin Desteği Nedeniyle Hedef Alıyor

Fransa’dan Türkiye’ye İtirazlar

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yer alan bazı Fransız siyasetçiler, Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ)’nün Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir’in İsrail’e yönelik sert eleştirilerini ve Filistin halkını destekleyen açıklamalarını gündeme getirerek, üniversitenin Erasmus+ programına katılımının iptali talebinde bulundu. Bu durum, özellikle Müslüman karşıtı tutumlarıyla tanınan milletvekillerinin hedefi haline geldi.

Mektupta Yer Alan Suçlamalar

AP’den bazı Fransız milletvekilleri ve eski bakan Nadine Morano, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımda, GİBTÜ’yü “Hamas’a yakın” olmakla itham ederek, Avrupa Birliği’nin bu üniversiteyle olan bağlantısını kesmesini istedi. Fransız siyasiler, üniversitenin eğitim programındaki İslam temalı içeriklerin yanı sıra, Rektör Demir'in eleştirilerini de vurgulayarak, Erasmus+ ortaklığını “skandal” olarak nitelendirdi.

Müslüman Karşıtı Eğilimler Derinleşiyor

GİBTÜ’ye yönelik bu tür eleştirilerin, Avrupa’da artan Müslüman karşıtı eğilimlerin bir parçası olarak, aşırı sağcı grupların güç kazanmasıyla öne çıktığı gözlemleniyor. İslam’a yönelik tartışmalar sadece güvenlik konularıyla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda kültürel ve akademik işbirliklerinde de etkisini göstermeye başladı.

Fransız siyasilerin GİBTÜ hakkındaki iddiaları, Journal du Dimanche gibi Fransız basın organlarında haber olarak yer buluyor.