DOLAR
34,37 -0,09%
EURO
36,25 -0,03%
ALTIN
2.838,03 -0,11%
BITCOIN
3.015.638,7 0,06%

Fransız Heyet Batı Sahra'da Yatırım Fırsatlarını Değerlendiriyor

Fas'ta 50 kişilik Fransız heyet, Batı Sahra'daki yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere bir ziyaret gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 12.11.2024 15:37
Güncelleme Tarihi: 12.11.2024 15:37

Fransız Heyet Batı Sahra'da Yatırım Fırsatlarını Değerlendiriyor

Fransız İşadamları Batı Sahra’yı Ziyaret Etti

Fas'ta bulunan yaklaşık 50 kişilik Fransız heyet, yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla Batı Sahra bölgesini ziyaret etti. Ziyaret, Fransız Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen "Fas-Fransa Ekonomi Günleri" programı çerçevesinde yapıldı.

Yatırım Alanları Üzerine Sunumlar

11-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen tur, Batı Sahra'nın el-Uyun es-Sakiyet el-Hamra ve Dahile bölgelerini kapsıyor. Ziyaretin amacı, kalkınma planlarına ilişkin sunumlar yapmak ve stratejik sektörler hakkında bilgi edinmektir. Katılımcılar, özellikle yenilenebilir enerji, balıkçılık, su ve altyapı gibi alanlar konusunda potansiyel yatırım fırsatlarını inceleme imkanı buldu.

Macron'un Destek Mesajı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesindeki yatırımcıları Batı Sahra bölgesine yatırım yapmaları yönünde teşvik etti. Ekim ayı sonunda Fas’a yaptığı ziyarette, Batı Sahra’nın geliştirilmesine yönelik 21 anlaşma imzaladı. Macron, 25 Temmuz'da Kral 6. Muhammed ile yaptığı yazılı görüşmede, Fransa'nın, Fas’ın kendi egemenliği altındaki özerklik planını Batı Sahra sorununa çözüm olarak gördüğünü ifade etmişti.

Cezayir'in Tepkisi

Cezayir, Fransa’nın Batı Sahra konusunda destek vermesine büyük bir üzüntü duyduğunu ve bunu güçlü bir şekilde kınadığını belirtti. Bu bağlamda, 30 Temmuz'da Paris Büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

Batı Sahra'nın Tarihsel Sorunları

Fas, 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı topraklarına kattı. Bu durum, Cezayir tarafından desteklenen bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında gerginliğe yol açtı. Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına dek Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürüttü. Ateşkesin ardından Batı Sahra'nın statüsü üzerine yapılan görüşmeler ise henüz bir sonuca ulaşamadı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.