DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.151.495,5 0,05%

Fransa, Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağını Uzattı

Fransa, Yeni Kaledonya'daki anayasal reform protestoları nedeniyle sokağa çıkma yasağını 26 Ağustos'a kadar uzattı.

Yayın Tarihi: 19.08.2024 00:26
Güncelleme Tarihi: 19.08.2024 00:26

Fransa, Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağını Uzattı

Fransa, Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağını Uzattı

Fransız hükümeti, Hint Pasifik'teki sömürgesi olan Yeni Kaledonya'da yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasal reform girişimlerine karşı çıkan protestoların artmasının ardından sokağa çıkma yasağını 26 Ağustos’a kadar uzatma kararı aldı.

Anayasal Reform Krizi

Bir süredir devam eden olaylar, Fransız hükümeti tarafından öne sürülen anayasal reformun, yerli halkla yapılan önceki anlaşmalara aykırı olduğu iddiasıyla alevlendi. Hükümet, bu reform ile en az 10 yıldır adada yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmalarını sağlamayı hedefliyor.

Güvenlik Önlemleri ve Protestolar

Fransa, 3 bine yakın güvenlik görevlisi göndererek protestoları bastırmaya çalıştı. 15 Ağustos’ta yaşanan olaylarda bir kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında, Fransız Yüksek Komiserliği adada okulları ikinci bir emre kadar kapatılması kararını aldı. Bu süreçte, sokağa çıkma yasağı ise 22.00-05.00 saatleri arasında sürdürülmeye devam ediyor.

Ekonomik Etkiler

Yeni Kaledonya Sanayi ve Ticaret Odası'nın verilerine göre, artan siyasi belirsizlik ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yılbaşından bu yana adayı terk edenlerin sayısı 6 bini buldu. Göç edenlerin sayısı, 13 Mayıs’ta başlayan olayların ardından önceki yıl ile kıyaslandığında %200 oranında arttı.

Troyka Misyonu ve Zirve Toplantısı

Pasifik Adaları Forumu’ndan gelen liderlerin, adadaki durumu incelemek üzere bu ay içerisinde Yeni Kaledonya’ya gitmesi bekleniyor. Ayrıca, 26-30 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek Pasifik Adaları Forumu Zirvesi'nde bu durumun ele alınması planlanıyor.

Yerli Halkın Tepkileri

Yerleşik Kanak halkı, Noumea Anlaşması çerçevesinde tanınan haklara aykırı bulduğu anayasal reformu şiddetle protesto ediyor. 1998'deki otonomi anlaşmasında, yerli halkın topraklarında azınlık statüsüne düşmesini engelleyen düzenlemeler yer alıyordu. Şimdi ise 2018, 2020 ve 2021 yıllarında yapılan 3 bağımsızlık referandumunda 'hayır' oyu verilmişti.

Son Gelişmeler

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, reform tasarısını geri çekmeyeceğini belirtirken, bu anayasal değişikliklerin kabulü için Fransız Parlamentosunun iki kanadının onayı gerekiyor. Süreç devam ederken, yerli halkın hakları üzerindeki tartışmalar da sürmeye devam ediyor.