İsrail’in UNRWA’yı Yasaklama Girişimi Endişe Yarattı
Fransa ve Almanya'nın öncülüğünde, Kanada, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) üzerinde İsrail tarafından yapılması planlanan yasaklama girişiminden duydukları derin endişeyi dile getirerek ortak bir açıklama yayımladı.
Endişeli Bir Ortaklık
Dışişleri Bakanları tarafından yapılan açıklamada, "Bizler, UNRWA'nın ayrıcalıklarının kaldırılmasını, İsrail devlet kurumlarıyla olan iletişimin yasaklanmasını öngören yasa tasarısından ciddi şekilde endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
İnsani Yardımın Kritik Önemi
Açıklamada, UNRWA'nın Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistinli mültecilere sağladığı insani yardımların kritik önemi vurgulandı. İşgal altındaki bölgelerde UNRWA'nın faaliyetlerinin durdurulmasının, mevcut insani durumu daha da kötüleştireceği belirtildi.
İsrail Meclisi’nde Görüşülecek Tasarı
Knesset’te yapılacak görüşmelerde ele alınacak yasa tasarısının, UNRWA'nın işgal altındaki Doğu Kudüs'te faaliyetlerini yasaklamayı hedeflediği ifade ediliyor. Bu çerçevede, Şufat Mülteci Kampı ve Kudüs'teki UNRWA sağlık kliniğinin kapatılması öngörülmektedir.
UNRWA Hayat Kurtarıcı Rol Üstleniyor
UNRWA, 1950'den bu yana, dünya genelinde 5,9 milyon Filistinli mülteciye sağlık, barınma ve eğitim gibi insani yardımlar temin etmekte. Ancak, bu süreç zarfında ajansın tesisleri defalarca hedef alındı ve yardımlar sürekli kesintiye uğratıldı.
İddialar ve Soruşturmalar
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in UNRWA çalışanlarına yönelik iddialarının derhal araştırılmasını istemişti. Bununla birlikte, Bağımsız İnceleme Grubu, UNRWA’nın tarafsızlık ilkesini koruma yeteneğini incelemektedir.
Bu bağlamda, UNRWA'nın varlığı ve sağladığı yardımlar, uluslararası toplumdan gelen destekle daha da önem kazanmıştır. Endişeler devam ederken, ilgili ülkelerin uluslararası yükümlülüklere uyması gerektiği vurgulanmaktadır.