Fransa ve Almanya Savunma Bakanları Paris'te Bir Araya Geldi
Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD'deki başkanlık seçimlerinin ardından Paris'te bir araya geldi. İki bakan, Avrupa Birliği'nin (AB) güvenliğini ve savunmasını ele alan önemli konular üzerinde durdular.
Ortaya Koydukları Endişeler
Bakan Lecornu, dünyada yaşanan çeşitli krizlerin, Avrupa'nın uzun vadeli güvenlik yapısına dair endişeleri değiştirmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önceki bir konuşmasında belirttiği gibi, Avrupa'nın sanayi stratejisi, enerji sanayisi ve güvenliğinin tamamen başka ülkelerle devredilemeyeceğini dile getirdi.
Silahlanma ve Güçlü Bir NATO Vurgusu
Fransa'nın savunma bütçesi ile ilgili konuşan Lecornu, “İlk zorunluluğumuz, yeniden silahlanmaya devam etmektir.” dedi. Ayrıca, NATO'nun gücünü artırmak adına üye ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde iki oranında savunmaya ayrılması gerektiğini belirtti. Lecornu, NATO'nun sadece bir siyasi ittifak olmadığını, aynı zamanda askeri bir yapıya da sahip olduğunu kaydetti.
Fransa ve Almanya Arasında İşbirliği
Bakan Lecornu, uluslararası ortamda artan agresifliğe karşı Fransa ve Almanya'nın savunma sanayilerinin birbirini tamamlayıcı bir biçimde gelişmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, geleceğin silahlarının ortaklaşa üretilmesi için Almanya ile işbirliğine vurgu yaptı.
Almanya Bakanı'nın Açıklamaları
Alman Bakan Pistorius, Fransa'nın Almanya için en önemli ortak olduğunu belirtirken, yeni ABD yönetimi ile farklı siyasi bakış açılarına sahip olduklarını kaydetti. ABD’nin Hint-Pasifik bölgesine daha fazla odaklanması durumunda Avrupa’da daha az enerji harcanacağını belirten Pistorius, Avrupa'nın bu durumu yönetmesi gerektiğine değindi.
Birlik Olmanın Önemi
Pistorius, özellikle Çin, İran ve Rusya gibi ülkelerle alınacak kararlarda ABD ile işbirliği içerisinde olunmasının önemine dikkat çekti. ABD'nin başkanlık seçimlerinden çıkacak sonuçların, Avrupa güvenliği üzerine önemli etkileri olacağı öngörüldüğünden, birlik olmanın gerekliliği vurgulandı.