DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.154.319 -0,08%

Fransa'da Yeni Kabine Açıklandı

Fransa, yeni kabineyi belirleyerek siyasi değişim sürdürüyor. Yeni hükümete göz atın.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 23:06
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 23:06

Fransa'da Yeni Kabine Açıklandı

Fransa'da Yeni Kabine Duyurusu

Fransa, 16 Temmuz'da Gabriel Attal'ın hükümetinin istifasının ardından, Başbakan Michel Barnier liderliğinde yeni kabinesini oluşturdu. Açıklama, Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler tarafından gerçekleştirildi.

Yeni Bakanlar ve Görevleri

Erken genel seçimlerin ardından oluşturulan kabinede, İçişleri Bakanlığı görevine Bruno Retailleau atanırken, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı koltuğuna Jean-Noel Barrot getirildi. Ekonomi, Finans ve Sanayi Bakanlığı için ise 33 yaşındaki Antoine Armand seçildi.

Eski solcu milletvekili Didier Migaud, Adalet Bakanı olarak kabinedeki tek solcu üye oldu. İktidar partisi Cumhuriyet İçin Birlik'ten Astrid Panosyan-Bouvet Çalışma ve İstihdam Bakanı, Catherine Vautrin Bölgelerle İşbirliği Bakanı olarak atandı.

Kabine Üyeleri ve Dağılımı

Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanlığına Annie Genevard, Eğitim Bakanlığına ise Anne Genetet getirildi. Genevieve Darrieussecq Sağlık Bakanı olarak görevine devam ederken, Valerie Letard Konut ve Kentsel Dönüşüm Bakanı oldu.

Kabinede ayrıca Rachida Dati Kültür Bakanı, Sebastien Lecornu Savunma Bakanı olarak görevlerini sürdürüyor.

Yeni kabine, 20 kadın ve 19 erkek üyesiyle dikkat çekiyor ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısı 23 Eylül'de yapılacak.

Muhalefetten Tepkiler

Siyasi partilerden gelen tepkiler de dikkat çekti. Yeni Halk Cephesi'nden Lucie Castets, "Bize uzlaşı hükümeti vaat ediliyordu, ancak karşımızda katı bir sağcı hükümet var," diyerek eleştirdi.

Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon ise, "Macron iktidarının yeni felaket filminin oyuncuları belli oldu," ifadesinde bulundu ve hükümetin meşruiyetine dair şüphelerini dile getirdi.

Jordan Bardella, yeni hükümetin, Macron yanlılarının iktidara dönüşü olduğunu belirtip, "Bu grubun iki kez reddedilmesinin ardından siyasi hesaplarla tekrar iktidara gelemeyeceğini" belirtti.