DOLAR
35,15 0,23%
EURO
36,52 0,22%
ALTIN
2.966,71 -0,13%
BITCOIN
3.472.493,61 0,26%

Fransa'da Muhalefet, Yeni Hükümetin Süresinin Kısa Olacağını Öngörüyor

Fransa'da muhalefet, yeni Başbakan François Bayrou'nun hükümetinin de kısa sürede düşeceğini öngörüyor.

Yayın Tarihi: 24.12.2024 16:42
Güncelleme Tarihi: 24.12.2024 16:42

Fransa'da Muhalefet, Yeni Hükümetin Süresinin Kısa Olacağını Öngörüyor

Yeni Hükümetin Zor Durumu

Fransa'da muhalefet, 13 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Başbakan olarak atanan François Bayrou'nun hükümetinin de selefi Michel Barnier'in hükümeti gibi uzun ömürlü olmayacağı görüşünde.

Hükümet Krizi ve Seçim Sonuçları

Ülkede haziran ayında yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet krizi devam ederken, dün Başbakan Bayrou'nun yeni kabinesi açıklandı. Seçimlerin üzerinden üç ay geçmesinin ardından kurulan bu yeni hükümet, Barnier hükümetinin gensoru önergesi ile düşürülmesinin ardından geldi. Muhalefet, Bayrou hükümetinin de Barnier ile benzer bir kader paylaşabileceği ifade ediliyor.

Parçalı Meclis ve Azınlık Hükümetleri

Hiçbir parti ya da ittifakın tek başına hükümet kurmak için gerekli olan salt çoğunluğu elde edememesi ve meclisteki siyasi denge, azınlık hükümetlerini zorunlu kıldı. Bayrou hükümeti, Barnier hükümetindeki gibi 'seçimin kaybedenleri' olarak nitelendirilen merkez sağcı bir bloktan oluştuğu için daha da kırılgan bir yapıdadır.

Eleştiriler ve Beklentiler

Yeni hükümetin 'hiç de yeni olmamakla' eleştirildiği belirtilirken, muhalefet liderleri Bayrou hükümetinin uzun soluklu olmayacağı sinyalini verdi. Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Grup Başkanvekili Marine Le Pen, son bir yıl içerisinde hükümetlerin değiştiğini vurgulayarak Cumhurbaşkanı Macron'u eleştirdi. Le Pen, 2027 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde aday olacağını belirterek, mevcut hükümet krizinin sorumlusunun Macron olduğunu dile getirdi.

Plan ve Tahminler

Ulusal Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Eric Coquerel ise Bayrou hükümetinin 'kışı çıkaramayacağı' değerlendirmesinde bulundu. Coquerel, güvensiz yapıya sahip bu hükümetin muhalefet tarafından daha kısa sürede gensoru önergesine tabi tutulacağını öngördü.

Tarihsel Arka Plan

Fransa'da haziran ayında yapılan erken genel seçimlerde, hiçbir parti ya da ittifak tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamış ve böylece ülke tarihinin en parçalı meclis tablosu ortaya çıkmıştı. Macron, seçimin galibi olan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) yerine, meclisin en küçük partisi olan Cumhuriyetçilerden merkez sağcı Michel Barnier'i 5 Eylül’de Başbakan olarak atamış ve yaklaşık üç ay sonra Bayrou hükümeti kurularak yeni bir siyasi döneme geçilmiştir. Ancak bu hükümetin de 'seçimi kaybedenler hükümeti' olarak adlandırıldığı ve halk iradesini yansıtmadığı eleştirileri devam etmektedir.