Fransa'da Hükümet Kurma Süreci Tıkanmış Durumda
Fransa’da, erken seçimlerin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen hâlâ yeni bir hükümet kurulamadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis’in en büyük siyasi grubu solcu Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetti.
Olimpiyatlar ve Hükümet Kurma Süreci
Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca hükümet kurma sürecini askıya almıştı. Geçtiğimiz hafta, parti liderleri ve parlamentarilerin temsilcileri ile bir araya gelerek görüşmelere yeniden başlattı. Ancak, seçim sonuçlarını yok saydığı gerekçesiyle tepki almaya devam ediyor.
Hükümet Kurma Müzakereleri ve Tepkiler
Erken seçimlerde NFP, Ulusal Meclis’te en fazla sandalyeye sahip olan solcu dört partiden oluştu. Ancak Macron’un seçim sonuçlarına rağmen, bu partiyle bir hükümet kurma konusunda isteksizliği, sol ittifak tarafından "demokratik darbe" olarak nitelendirildi. Macron, "istikrarlı ve kapsayıcı bir çoğunluk" hükümeti kurmayı hedeflediklerini duyurdu.
Merkez Sol ile Koalisyon Çabaları
Macron, 23 Ağustos’ta başlayan müzakerelerde LFI gibi aşırı sol partileri dışlayarak, merkez sol partilerle koalisyon kurma arayışında olduğunu belirtti. Ancak, bu süreçte Castets’in isminin yer almadığı öğrenildi.
Sol İttifaktan Sert Tepkiler
Sol ittifakın önde gelen isimleri, Macron’un hükümet müzakerelerine katılmayı reddetmesini eleştirerek, bu durumun demokrasiyi zayıflattığını dile getirdi. Marine Tondelier gibi liderler, "Seçimleri çaldırıyoruz." diyerek tepkilerini dile getirdi.
Sonuç
Fransa’da yürütme yetkisi bulunan Cumhurbaşkanının, siyasi geleneklere göre en fazla oy alan partiden başbakan atama yetkisi bulunuyor; fakat bu durum, Macron’un seçim sonrası izlediği strateji açısından ciddi bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.