Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Fransa'da erken seçimlerin galibi Yeni Halk cephesi, Macron'dan hükümeti kurma çağrısı bekliyor

Fransa'da erken genel seçimleri kazanan sol ittifak Yeni Halk Cephesi, Cumhurbaşkanı Macron'un kendilerini hükümeti kurmaya davet etmesini beklediklerini açıkladı. Seçim sonuçları ve siyasi gelişmeler hakkında detaylar haberimizde!

Yayın Tarihi: 09.07.2024 22:17
Güncelleme Tarihi: 09.07.2024 22:17

Fransa'da erken seçimlerin galibi Yeni Halk cephesi, Macron'dan hükümeti kurma çağrısı bekliyor

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi olan sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kendilerini hükümeti kurmaya davet etmesini beklediklerini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının Macron'un kanadının başarısızlığını ortaya koyduğu vurgulandı.

YENİ HALK CEPHESİ'NİN AÇIKLAMASI

Yeni Halk Cephesi tarafından yapılan açıklamada, Fransız seçmenlerin sandıkta sol ittifakı birinci sıraya yerleştirerek aşırı sağın zaferini engellediği belirtildi. "Yeni Halk Cephesi, yeni Ulusal Meclis'in tartışmasız birinci gücü" denilen açıklamada, sol ittifakın Macron'dan hükümeti kurma çağrısı beklediği ifade edildi.

Sol ittifak, mecliste salt çoğunluğa sahip olmasa da seçim sonuçlarının kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini belirtti. "Gabriel Attal'ın hükümetin başında uzun süre kalması, pazar günkü sonuçları silme girişimi gibi görülebilir" denilen açıklamada, Macron'a ülkenin kurumlarını göz ardı etmeme çağrısında bulunuldu.

FRANSA'NIN ERKEN SEÇİME GİDİŞİ

Fransa'da son üç seçimde oylarını artırmaya devam eden aşırı sağ Ulusal Birlik (RN) partisi, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Macron'un partisi Rönesans'ı geride bırakmıştı. Bu sonuçlar üzerine Macron, Meclisi feshederek erken seçim kararı almıştı.

Ülkedeki son genel seçimlerde ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı kısa sürede "Yeni Halk Cephesi" adı altında birleşerek tek aday çıkarma kararı almıştı. RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisi ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken, iktidar partisi Rönesans, MoDem ve Ufuklar Partisi ile "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı" kurmuştu.

RESMİ SEÇİM SONUÇLARI

Resmi verilere göre, erken genel seçimlerde Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkarırken, Macron'un ittifakı 163, aşırı sağcı RN ittifakı ise 143 milletvekili ile Meclise girdi. Macron, sol ittifakın seçimden birinci çıkması üzerine 8 Temmuz'da istifasını sunan Başbakan Gabriel Attal'dan görevine şimdilik devam etmesini istemişti.

Yeni Halk Cephesi'nin hükümeti kurma çağrısını beklediği bu dönemde, Fransa'da siyasi belirsizlik sürüyor. Macron'un nasıl bir yol izleyeceği ve sol ittifakın beklentilerine nasıl cevap vereceği merak konusu.