DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.245.618,89 -0,14%

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un Azledilmesi İçin 186 Binden Fazla İmza Toplandı

Fransa'da Macron'un görevde kalması, NFP'nin kazanmasına rağmen eleştiriliyor. 186 binden fazla kişi azil talebi için imza attı.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 18:25
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 18:25

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un Azledilmesi İçin 186 Binden Fazla İmza Toplandı

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'a Karşı İtirazlar Büyüyor

Fransa'da solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının, erken genel seçimlerde Ulusal Mecliste en çok sandalyeyi kazanmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başbakan atamayı reddetmesi, eleştirileri beraberinde getirdi. Bu gelişmeler ışığında, Macron'un azledilmesi için 186 binden fazla imza toplandı.

Dilekçenin İmza Sayısı Hızla Artıyor

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Başkan Yardımcısı Clemence Guette, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, çevrimiçi olarak paylaşılan dilekçenin "şimdiden neredeyse 200 bin kişi tarafından imzalandığını" duyurdu. Guette, vatandaşları Cumhurbaşkanı Macron'un azlini talep eden dilekçeyi imzalamaya davet etti.

Seçim Sonuçlarına İsyan

Dilekçede, Macron'un seçim sonuçlarına rağmen "eski hükümetin görevine devam etmesine izin verdiği ve kendi programı dışındaki tüm hükümet programlarının uygulanmasını engellediği" gerekçesiyle ağır bir dille eleştirildi. Macron'un, seçim sonuçlarının üzerinden iki ay geçmesine rağmen henüz bir başbakan atamamış olması da dilekçede vurgulandı. Bu durum, Fransa'da "parlamenter rejimler ve temsili demokrasi sisteminde bu otoriter gidişatın eşi benzerinin olmadığı" uyarılarıyla ifade edildi.

Hükümet Kurma Çabaları Sürüyor

31 Ağustos'ta LFI tarafından Cumhurbaşkanı Macron'un azledilmesi talebi Ulusal Meclis'e sunulmuştu. LFI, seçim sonuçlarını göz ardı ederek Macron'un görevini ihlal ettiğini savundu. Macron, NFP'nin ortak adayı Lucie Castets'i başbakan atayamayacağını açıkladıktan sonra hükümet kurma müzakerelerine devam ediyor.

Meclis'teki Durum

Erken genel seçimlerin ardından, Ulusal Meclisteki en büyük siyasi grup 193 milletvekiliyle NFP ve bağlantılılarından oluşurken, Macron'un iktidar koalisyonu 166 milletvekiliyle ikinci sırada yer alıyor. Aşırı sağcı RN ve ortakları ise 142 milletvekiliyle üçüncü sırada bulunuyor.

Fransız Anayasası'na göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunmasına rağmen, siyasi gelenekler gereği başbakan, en fazla oy alan parti veya ittifaktan seçilmesi bekleniyor.