DOLAR
33,99 -0,04%
EURO
37,56 -0,31%
ALTIN
2.750,28 -0,17%
BITCOIN
1.981.801,52 -1,35%

Fransa'da Aşırı Sol Partinin Macron'a Azil Tehdidi

LFI, Cumhurbaşkanı Macron'u başbakan atamaması halinde azletmek için anayasal yollara başvuracağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 19.08.2024 12:13
Güncelleme Tarihi: 19.08.2024 12:13

Fransa'da Aşırı Sol Partinin Macron'a Azil Tehdidi

Fransa'da Aşırı Solun Macron'a Yönelik Tehdidi

Fransa'da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi, sol ittifak olan Yeni Halk Cephesi (NFP) seçim sonuçlarını gerekçe göstererek Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u azletme tehdidinde bulundu.

LFI, Anayasa'nın 68. Maddesine Atıfta Bulundu

LFI lideri Jean-Luc Mélenchon, parti koordinatörü Manuel Bompard ve LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot tarafından yazılı açıklamada, Macron'un 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşadığı başarısızlıkların ardından, erken genel seçimlerin siyasi sonuçlarını dikkate almadığı belirtildi.

Açıklamada, LFI özellikle NFP'nin başbakanlık için belirlediği adayı göz ardı etmesini "demokrasiye karşı darbe" olarak nitelendirerek, Macron'un azledilmesi için tüm anayasal yollara başvuracaklarını belirtti.

Sosyalist Parti'den Destek Yok

NFP'nin en büyük ikinci partisi olan Sosyalist Parti (PS) ise LFI'nin bu tehditine destek vermedi. PS Sekreteri Olivier Faure, bu azil talebinin "uygulanabilir" olmadığını ve cumhurbaşkanına verilecek yanıtın gensoru önergesi olması gerektiğini ifade etti.

Macron'un Başbakan Atama Süreci

23 Ağustos'ta siyasi parti liderleri ve parlamento grup başkanları ile bir dizi görüşme yapacağı bildirilen Macron'un, bu temasların ardından başbakan ataması yapması bekleniyor.

Yapılan seçimlerde NFP, 178 milletvekili çıkarırken, Macron'un koalisyonu 163, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ise 143 milletvekili kazandı. Ancak hiçbir parti ya da ittifak, hükümetin kurulması için gerekli olan 289 sandalyeyi elde edemedi.

Macron, ülkenin 26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları süresince başbakan ataması yapmayacağını ve hükümet kurma sürecinin ağustos ortasında başlayacağını açıkladı.

Anayasa gereği Macron'un istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisi olsa da, siyasi gelenekler gereği başbakanın, en fazla oyu alan parti veya ittifaktan seçilmesi gerektiği ifade ediliyor.