Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Fransa Cumhurbaşkanı uyardı: Aşırı sağ yükseliyor!

Fransa’da yapılan erken genel seçimlerin ilk turu yamamlandı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda kabinesi ile bir araya gelerek ilk tura dair seçim sonularını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 01.07.2024 17:58
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 17:58

Fransa Cumhurbaşkanı uyardı: Aşırı sağ yükseliyor!

Fransa’da bir süredir gündemde olan genel seçimler başladı. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin liderliğinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ilk turunun ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda kabinesiyle bir araya gelerek seçim sonuçlarını değerlendirdi. Fransız basınındaki haberlere göre, Macron toplantıda bakanlarına önemli uyarılarda bulundu. 

Macron, "Yanılmamak gerek. En yüksek mevkilere erişmenin eşiğinde olan, aşırı sağ; başkası değil." ifadelerini kullandı. Ayrıca aşırı sağa tek bir oy dahi gitmemesi gerektiğini vurgulayan Macron, kabinenin bugünkü konumunu sola borçlu olduğunu kaydetti. 

Gergin toplantı atmosferi dikkat çekti 

Toplantıya katılan ve ismi açıklanmayan iki bakan, görüşmenin oldukça gergin geçtiğini ifade etti. Macron'un konuşmaları sırasında kabine üyeleri arasında yaşanan tartışmalar, seçimlerin Fransa'nın siyasi atmosferinde yarattığı gerilimi gözler önüne serdi.

Fransa'da aşırı sağcı RN partisinin son üç seçimde oylarını sürekli artırması, ülkede siyasi dengeleri değiştirdi. Son olarak 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy oranıyla birinci çıkan RN, Cumhurbaşkanı Macron'un Meclisi feshederek erken seçime gitme kararı almasına neden oldu. İlk turu 30 Haziran, ikinci turu 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek erken seçimler, ülkede büyük bir siyasi mücadeleye sahne oluyor.

Aşırı sağ yükseliyor 

RN'nin seçimlerdeki başarısı, Fransa genelinde protestolara neden oldu. Birçok kentte düzenlenen gösterilerde halk, aşırı sağın yükselişini protesto etti. Merkez partilerden birçok isim aşırı sağa karşı işbirliği çağrısında bulunarak, sol yelpazedeki partilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller (EELV) ve Fransa Komünist Partisi (PCF) bir araya gelerek Yeni Halk Cephesi İttifakı adı altında seçime katılma kararı aldı.

Macron kararlı! 

Görev süresi Nisan 2027'de dolacak olan Cumhurbaşkanı Macron, aşırı sağcı RN partisinin Mecliste çoğunluk sağlaması halinde bile istifa etmeyeceğini açıkladı. Bu kararlılık, Macron'un aşırı sağa karşı mücadelesinde geri adım atmayacağını gösteriyor.

Erken seçimin ilk turunda aşırı sağ ittifakı yüzde 33,15 oyla birinci sıraya yerleşti. Sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı ise yüzde 28 ile ikinci sırada yer aldı.