Fiziksel Aktivite ve Enfeksiyonlara Karşı Koruma
Sağlık Bakanlığı, fiziksel aktivitenin vücut direncini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma geliştirmede önemli bir rol oynadığını açıkladı. Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivite göstermeyen bireylerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Dünya Yürüyüş Günü
6 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Uluslararası Herkes için Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılından bu yana her yıl ekim ayının ilk hafta sonunun kutlandığı belirtildi.
Hareketsizlik ve Obezite Sorunu
Açıklamada, obezite ve fiziksel hareketsizliğin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulanarak, "Günlük hayatta sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite teşvik edilmeli, davranış değişikliği için müdahale edilmelidir" ifadeleri yer aldı.
Fiziksel Aktivitenin Önemi
Fiziksel aktivitenin beden sağlığı üzerinde olumlu etkileri olmasının yanı sıra ruh sağlığı, sosyal gelişim ve yaşlılık üzerine de faydaları bulunmaktadır. Aktif bir yaşam sürmek, bağışıklık sisteminin desteklenmesine katkıda bulunur.
Hareketli Yaşam İçin Öneriler
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre, 15 yaş üstü bireylerin %40’ının yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı ifade edildi. Oturarak geçirdiği süreler erkekler için ortalama 384,5 dakika, kadınlar için ise 374,1 dakikadır.
Sağlığın korunması için haftada en az 5 gün, günde 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için günlük en az 60 dakika aktivite yapılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, herhangi bir hastalığı bulunanların, sağlık durumuna uygun fiziksel aktiviteler için mutlaka doktora danışmaları gerektiği vurgulandı.