Mersin, Türkiye’nin üretim alanlarında öne çıkan bir şehir olarak, arıcıların kovanlarını doğal ortama yerleştirmesiyle bal üretimine başladı. İki ay boyunca kovanlarını ilkbaharın canlandırdığı yerlere taşıyan arıcılar, şimdi hasat zamanına yaklaşıyorlar.
Arıcılar, çiçek balının hasat zamanı gelmeden önce, piyasada glikoz katkılı ve düşük fiyatlı sahte balların satıldığına dikkat çekiyor ve halkı bu konuda uyarıyorlar.
Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, mesleğin karşı karşıya kaldığı bu sorun hakkında, “Maalesef market raflarında 850 gram ile 1 kilogram arasında 49-50 TL’ye satılan ve bal olarak etiketlenen ürünlerin gerçek bal olmadığını görüyoruz. Gerçek balın üretim maliyeti bu yıl 200 TL’nin altında olamaz,” şeklinde konuştu.
ARICILIK SEKTÖRÜNDE SAHTE BAL SORUNU
Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, arıcıların üretim faaliyetlerine devam ettiğini ve bu yılki bal sezonundan umutlu olduklarını belirtti. Ancak, glikoz katkılı sahte balların üretim motivasyonlarını olumsuz etkilediğini ve mesleğin geleceğini tehdit ettiğini ifade etti.
SAĞLIK VE MESLEK İÇİN TEHLİKE
Kurt, “Market raflarında gerçek bal olmayan, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünler satılıyor. Bu ürünler arıcılıkla ilgisi olmayan fabrika üretimi ve tüketici sağlığı için risk taşıyor,” dedi. Bakanlığın aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu ve daha etkili cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı.
GERÇEK BALIN MALİYETİ VE TÜKETİCİ UYARISI
Gerçek balın kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL olduğunu belirten Kurt, “850 gram ile 1 kilogram arasında 49-50 TL’ye satılan ürünlerin bal olmadığını görüyoruz. Gerçek balın toptan maliyeti 200 TL’den az değil. 300 TL altında satılan ürünler gerçek bal değil. Tüketicilere, gerçek bal almak istiyorlarsa üretici birlikleri ve üreticilerden satın almalarını ve ürünün kaynağını araştırmalarını öneriyoruz,” şeklinde konuştu.
Kurt, piyasada bal adı altında satılan birçok markalı ürünün aslında bal olmadığını ve bu durumun sektör için büyük bir sorun olduğunu ekledi.