DOLAR
35,58 0%
EURO
36,93 0%
ALTIN
3.100,04 0%
BITCOIN
3.826.822,04 0%

Filistinli Akademisyen Hedil Şattara, Esir Takası Sonrası Buruk Sevinç Yaşıyor

Hedil Şattara, özgürlüğün bedelinin Gazze halkı için ağır olduğunu belirterek buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade etti.

Yayın Tarihi: 20.01.2025 13:07
Güncelleme Tarihi: 20.01.2025 16:00

Filistinli Akademisyen Hedil Şattara, Esir Takası Sonrası Buruk Sevinç Yaşıyor

Gazze'deki Esir Takası Sonrası Duygular

Filistinli kadın akademisyen Hedil Şattara, ateşkes ve esir takası kapsamında serbest bırakılmasının ardından yaptığı açıklamada, özgürlük için ödenen bedelin Gazze halkı açısından oldukça ağır olduğunu vurguladı. Şattara, bu nedenle sevinç ve hüzün arasında karmaşık duygular yaşadıklarını ifade etti.

Esir Takasının Detayları

Hamas ve İsrail arasında sağlanan karşılıklı esir takası mutabakatı doğrultusunda, 90 Filistinli çocuk ve kadın esir, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Şattara da bu grupta yer aldı. Ramallah yakınlarındaki Birzeit Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Şattara, temmuz ayında idari tutukluluk kapsamında gözaltına alınmıştı.

Buruk Sevinç ve Gelecek Umudu

Serbest kalmasının ardından gazetecilere konuşan Şattara, "Özgürlüğün bedeli çok ağır oldu, Gazze halkı bunu canıyla ve evlerinin yıkılmasıyla ödedi. Ama biz bu bedelleri ödemeye hazır bir halkız" dedi. Gazze’nin yeniden ayağa kalkacağına inandığını belirten Şattara, "Gazze yeniden inşa edilecek" diyerek umut dolu bir mesaj verdi.

Cezaevindeki Koşullar

İsrail cezaevlerindeki yaşam şartlarının son derece kötü olduğunu aktaran Şattara, "Hapishanelerdeki şartlar çok kötü. Kaldığımız odada her şey elimizden alındı. Kıyafetlerimizden başka hiçbir şey kalmadı" şeklinde konuştu. Diğer Filistinli kadınların da benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Şattara, tüm zorlukların onları daha da güçlü kıldığını ifade etti.

Uluslararası Destek Beklentisi

Şattara, "Kimsenin bizi özgürleştirmesini talep etmiyoruz. Biz kendimizi kendimiz özgürleştiriyoruz ancak dünya genelinden Filistin davasına adil bir duruş sergilemesini bekliyoruz" diyerek, uluslararası toplumun desteğine duyduğu ihtiyacı dile getirdi.

Ateşkes ve Gelecek Adımlar

15 Ocak’ta arabulucu ülke Katar tarafından duyurulan ateşkes ve esir takası anlaşması, üç aşamadan oluşuyor. İlk aşama gereğince, 33 İsrailli esir serbest bırakılacak. Anlaşma ayrıca Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaşmasını ve yerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesini sağlıyor.

Gazze'de devam eden çatışmalar sırasında, İsrail'in 471 gün süren saldırılarında 46.913 kişi hayatını kaybetmiş, 110.750 kişi yaralanmıştı.

Gazze'de ateşkes ve esir takası kapsamında serbest bırakılan Filistinli kadın akademisyen Hedil...

Gazze'de ateşkes ve esir takası kapsamında serbest bırakılan Filistinli kadın akademisyen Hedil Şattara, özgürlüğün bedelini Gazze halkının ağır şekilde ödediğini, bu nedenle sevinç ve hüzün arasında karmaşık duygular yaşadıklarını belirtti. Hamas ve İsrail arasında varılan karşılıklı esir takası mutabakatına göre 90 Filistinli çocuk ve kadın esir, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Cezaevinden gece saatlerinde serbest bırakıldı. Bu kişiler arasında yer alan, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınındaki Birzeit Üniversitesinde öğretim görevlisi 33 yaşındaki Şattara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özgürlükleri için ödenen bedel nedeniyle buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade etti.