DOLAR
34,14 -0,13%
EURO
38,13 0%
ALTIN
2.880,72 -0,22%
BITCOIN
2.174.169,33 -0,83%

Filistin Yönetimine Ait Vergi Gelirleri 2 Milyar Doları Aştı

İsrail'in el koyduğu Filistin'in vergi gelirleri 2 milyar dolara yaklaştı. Hükümet, kesintiler nedeniyle maaş ödemelerinde sorun yaşıyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2024 15:23
Güncelleme Tarihi: 11.09.2024 15:23

Filistin Yönetimine Ait Vergi Gelirleri 2 Milyar Doları Aştı

Filistin: Vergi Gelirlerindeki Büyük Kesinti

Filistin resmi kaynaklarından alınan bilgilere göre, İsrail'in el koyduğu Filistin yönetimine ait vergi gelirleri, 7,26 milyar şekele (yaklaşık 2 milyar dolar) ulaştı. Bu durum, Filistin yönetiminin ekonomik sıkıntılarını artırıyor.

Kesintiler ve Ekonomik Etkileri

Filistin Maliye Bakanlığı'nın verilerine dayandırılan habere göre, İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye tahsis edilen vergilerden 2,83 milyar şekeli (765 milyon dolar) alıkoymaya devam ediyor. Başka bir açıdan bakıldığında, İsrail Ürdün sınırından geçirilen ürünlerden elde edilen vergileri de yıllardır alıkoymakta. "İsrail, yıllardır Filistin'in topladığı vergilerin büyük bir kısmını kesintiye uğrattı." ifadeleriyle, bu durumun uzun bir zamandır sürdüğüne dikkat çekildi.

Maaş Sorunları ve Hükümetin Durumu

Filistin'de 147 bin sivil ve askeri çalışan, hükümetin maaşları tam olarak ödeyememesi nedeniyle 2021 yılından bu yana eksik maaş alıyor. Hükümetin sürdürülebilir mali gelir bulma konusundaki zorlukları devam ediyor.

Gümrük Vergilerinde Düşüş

Ayrıca, işgal altındaki Filistin, dış ticaretinde İsrail'e bağımlı olduğu için, ithalat ve ihracatın büyük ölçüde İsrail kontrolündeki noktalardan gerçekleştiği belirtiliyor. İsrail, Filistin hükümeti adına toplanan gümrük vergilerinden de aylardır kesinti yapıyor. İsrail, 1994'te imzalanan Paris Ekonomi Protokolü kapsamında Filistin yönetimi adına vergi toplamakta; ancak son iki yıldır bu vergilerden önemli kesintiler yapmaktadır.

Filistin Yönetiminin Tepkisi

Kasım 2023'te, İsrail Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına toplanan vergi fonlarından Gazze'ye ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarların kesileceğini duyurdu. Bunun üzerine Filistin yönetimi vergi fonunu almaktan vazgeçti. Filistin Maliye Bakanlığı, Ekim ayından itibaren alınan kesintilerin aşırı boyutlara ulaştığını ve bu nedenle fonu reddettiklerini açıkladı.