DOLAR
34,04 -0,12%
EURO
37,86 0,07%
ALTIN
2.798,51 0,11%
BITCOIN
2.108.715,14 -2,78%

Filistin'in BM üyeliği reddedildi

Filistin tarafından uzun süredir merakla beklenen Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi kararı ile alakalı mutabakat sağlanamadığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 12.04.2024 13:18
Güncelleme Tarihi: 12.04.2024 13:18

Filistin'in BM üyeliği reddedildi

Filistin tarafından uzun süredir merakla beklenen Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi kararı ile alakalı mutabakat sağlanamadığı belirtildi. Filistin'in Birleşmiş Milletlere tam üyelik başvurusu kabul olmadı. Filistin'in uluslararası alanda tanınmasını sağlayacak olan bu başvurunun kabul edilmemesi gerileme olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Malta Daimi temsilciliği tarafından yapılan açıklama kapsamında komitenin üyelik ile alakalı Filistin için tavsiye de bulunmadığı belirtildi.

Komitenin üyelik için koşullarla alakalı bir sıkıntı olmadığı açıklaması yapılırken, üyelerin 3'te 2 sinin üyeliği desteklediği vurgulandı. Konu ile alakalı Malta Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada üyelik için gerekli olan desteğin sağlanamamasının üzücü olduğu belirtildi.

2011 yılında BM'ye tam üyelik başvurusu yapan Filistin, ABD'nin karşı çıkması sebebiyle kabul edilmemişti. Ancak 2 Nisan'da üyelik başvurularının yeniden ele alınması konusunda talep gönderildi . Güvenlik konseyinde başlayan BM alım süreci sonrasında konsey, yeni üyelerin kabul komitesinde konu ile alakalı olumlu olumsuz dönüş yapıyor. Ancak komitede bulunan 15 üyeden 9'nun evet onayı vermesi şartı bulunduğu alım sürecinde Filistin'in BM süreci ile alakalı belirsizliğin devam ettiği raporu sunulmuş bulunuyor. İsrail Filistin çatışmasının çözümü bakımından büyük önem taşıyan BM üyeliği ile alakalı uluslararası toplumda somut adımlar atılması bekleniyor