Filistin'den Birleşmiş Milletler'e Açıklama
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'e (BM), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasını öngören 2735 sayılı kararını uygulama sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu.
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland’ı Ramallah'taki makamında kabul etti. Görüşme sırasında Abbas, Wennesland’a Filistin topraklarındaki son gelişmeler ve Filistin yönetiminin, İsrail’in Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki saldırılarını durdurmak için gösterdiği çabalar hakkında bilgi verdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 Sayılı Kararı
Abbas, BM'nin Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması, yardımın Gazze Şeridi’ne girişinin hızlandırılması, İsrail'in oradan tamamen çekilmesi ve Filistin Devleti'nin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki gibi Gazze Şeridi’nde de tüm sorumluluklarını üstlenmesine yönelik 2735 sayılı kararını uygulamakla yükümlü olduğunu vurguladı.
BM Güvenlik Konseyi, 10 Haziran’da, "kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi, esir takası, Gazze’nin yeniden inşası, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve Gazze Şeridi'nde herhangi bir demografik değişikliğin reddedilmesi" gibi unsurları içeren 2735 sayılı kararı almıştı.
İsrail'in UNRWA Üzerindeki Baskıları
Abbas, ayrıca İsrail yönetiminin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) çalışmalarını durdurma kararının uygulanmasının engellenmesi gerektiğini belirtti. Abbas, İsrail'in bu kararının ciddi siyasi, hukuki ve insani boyutlar taşıdığına dikkat çekti.
İsrail, 28 Ekim tarihinde, 2,5 milyon Filistinliye yardım sağlayan UNRWA'nın çalışmalarını yasaklayan iki yasa tasarısını Meclisten geçirdi. UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen anlaşmanın iptali ise 4 Kasım'da Birleşmiş Milletlere bildirildi. Bu yasaların geçmesiyle birlikte, UNRWA'nın, İsrail'in "egemenlik alanı" içerisinde herhangi bir temsilcilik açması ve hizmet vermesi yasaklandı.
Buna göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki UNRWA ofisi ile Şufat'taki mülteci kampındaki faaliyetler durdurulacak. UNRWA'nın Gazze ve Batı Şeria'daki operasyonları ise bu yasaklardan dolaylı olarak olumsuz etkilenecek.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.