DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 -0,07%
ALTIN
2.968,28 0,03%
BITCOIN
3.432.151,58 -0,81%

Filipinler Savunma Bakanı, Çin'i Güneydoğu Asya'daki Barışa Tehdit Olarak Değerlendirdi

Gilberto Teodoro, Çin'in Güneydoğu Asya'daki eylemlerini kınayarak uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 27.08.2024 10:40
Güncelleme Tarihi: 27.08.2024 10:40

Filipinler Savunma Bakanı, Çin'i Güneydoğu Asya'daki Barışa Tehdit Olarak Değerlendirdi

Filipinler Savunma Bakanı'ndan Sert Açıklamalar

Filipinler'in Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr., Çin'in Güneydoğu Asya'da uluslararası barışa yönelik en büyük tehdit olduğunu ifade etti. Bu açıklamalar, Filipinler gemilerinin Sabina Sığlığı'ndaki bir Sahil Güvenlik gemisine gıda taşırken Çin tarafından engellenmesi sonrası yapıldı.

Uluslararası Tepki Çağrısı

Teodoro, Manila'da düzenlenen uluslararası askeri konferansta, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki saldırgan davranışlarının daha güçlü bir şekilde kınanması gerektiğini vurguladı. "Çin, Güneydoğu Asya'da uluslararası barışın en büyük bozucusu." diyen Teodoro, diplomatik ve askeri otoritelerin bu tehditlere karşı daha koordine bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Çin'in Saldırganlığına Karşı Birlik Çağrısı

Teodoro, "Panzehir, Çin'e karşı daha güçlü bir kolektif çok taraflı eylemdir." diyerek, çözümler için bir araya gelinmesini önerdi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin bu konuda sert bir karar almasının önemli olduğunu ancak bunun zorluklarını da kabul etti. "Dünya o kadar da mükemmel değil." dedi.

ASEAN Üzerine Vurgular

Teodoro, ASEAN'ın, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerini göz ardı edemeyeceğini belirtti. Bu durum, bölgesel güvenilirlik ve etkinlik açısından son derece önemlidir.

Son Gelişmeler

Son olayda, Filipinler yetkilileri, Çin'in 40 gemilik bir filosuyla iki Filipin gemisinin Londra'nın en büyük Sahil Güvenlik gemisine gıda ulaştırmasını engellediğini bildirdi. Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yü, Filipinler gemisinin izin olmadan bölgeye girdiğini iddia etti.

Güney Çin Denizi'ndeki İhtilaflar

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının merkezi olmuş durumda. Çin, 1947'de yayımladığı haritada bu denizin %80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bu bölgedeki hak iddialarını sürdürmektedir. Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusu üzerine, Çin'in bu bölgelerdeki tek taraflı egemenlik taleplerinin hukuksuz olduğuna karar vermiştir.