DOLAR
34,13 -0,13%
EURO
38,19 0,02%
ALTIN
2.914,07 0,09%
BITCOIN
2.177.359,83 0,64%

Filipinler, Çin'in Münhasır Ekonomik Bölgesini İhlal Ettiğini Açıkladı

Filipinler, son bir haftada 251 Çin gemisinin münhasır ekonomik bölgesini ihlal ettiğini bildirdi.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 10:19
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 10:19

Filipinler, Çin'in Münhasır Ekonomik Bölgesini İhlal Ettiğini Açıkladı

Filipinler, Ekonomik Bölgesinde İhlal Tespit Etti

Filipinler, son bir hafta içinde çoğunluğu askeri olan 251 Çin gemisinin, ülkenin münhasır ekonomik bölgesini ihlal ettiğini duyurdu. 'Philstar' gazetesine göre, Batı Filipin Denizi'ndeki Çin gemi sayısı, yakın tarihli verilerle rekor seviyeye ulaşmış durumda.

Donanma Raporu

Filipinler Donanması, 17-23 Eylül tarihleri arasında Çin'e ait savaş gemileri, botlar ve araştırma gemilerinin de dahil olduğu 251 geminin, ülkelerinin münhasır ekonomik bölgesine girdiğini açıkladı. Bu gemilerden 153'ü, Ayungin ve Sabina Sığlıkları etrafında yoğunlaşmış durumdaydı.

Tümamiral Trinidad'dan Açıklama

Filipinler Donanması Sözcüsü Tümamiral Roy Vincent Trinidad, yaptığı açıklamada, "Bu gemilerin bölgedeki varlığı tamamen yasa dışıdır" ifadelerini kullandı.

Sabina Sığı'ndaki Gerilim

Söz konusu gerilim, Filipinler'in 'Escoda', Çin'in ise 'Şienbin' adını verdiği Sabina Sığı'nda yoğunlaşmaktadır. Bu bölge, Filipinler'in Palawan Adası'ndan yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunan bir yer olarak dikkat çekmektedir. Filipinler'in sahil güvenlik gemisi BRP Teresa Magbanua'nın bu bölgede süresiz olarak demirli tutulması, son aylarda çarpışmaların yaşandığı çatışmalara neden olmuştur.

Güney Çin Denizi'ndeki İhtilaf

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının merkezinde yer almıştır. Çin, 1947 yılından bu yana bölgenin %80'ine egemenlik iddiasında bulunarak, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da haklarını sorgulamaktadır.

Uluslararası Tepkiler

Çin'in bölgedeki askeri faaliyetleri ve sivil gemi varlığı, hem bölge ülkeleri hem de ABD tarafından güçlü bir şekilde karşı çıkılmaktadır. Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında, Filipinler'in başvurusuyla Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.