Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi'nde yer alan Scarborough Sığı'ndaki 'gerilimi artıran' faaliyetlerine karşı tepkisini dile getirdi. Manila hükümeti, Çin yönetimini bu eylemlerden vazgeçmeye çağırdı.
Filipinler Haber Ajansı'nın (PNA) bildirdiğine göre, Manila’nın tepkisi, 5 ve 10 Ocak tarihleri arasında Scarborough Sığı sularında Çin Sahil Güvenliğine ait gemiler ile bir helikopterin devriye gezdiğinin tespit edilmesinin ardından geldi.
Filipinler'in denizlerdeki çıkarlarını korumakla görevli Ulusal Denizcilik Konseyi, Çin'e ait deniz güçlerinin Filipinler'in kara sularıyla münhasır ekonomik bölgesinde süregelen 'yasa dışı varlığına ve eylemlerine' karşı çıkıldığını belirtti. Bu bağlamda, Çin’in eylemlerinin uluslararası yasaları hiçe saydığı ifade edildi.
Açıklamada, 'Çin gemilerini, Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarını ihlal eden yasa dışı faaliyetlerden vazgeçmeye yönlendirmeli' ifadeleri yer aldı.
Güney Çin Denizi Anlaşmazlıkları
Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyıdaş ülkeler arasında bağımsızlıklarının kazanılmasıyla egemenlik ihtilaflarının merkezini oluşturuyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla bu denizin yaklaşık %80'inde egemenlik iddiasında bulunmuş, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bu bölgedeki haklarını savunmaya devam etmiştir.
Çin, bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa ediyor ve askeri ve sivil gemi filolarıyla varlık gösteriyor. Bu durum, hem bölge ülkeleri hem de ABD gibi dış güçlerin tepkisine yol açıyor.
Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016 yılında Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.