DOLAR
34,33 0,12%
EURO
36,32 0,57%
ALTIN
2.865,39 0,24%
BITCOIN
3.149.012,99 -2,4%

Filipinler: Çin'in Denizyolu Yasalarımıza Tepkisi Haksız

Filipinler, Çin'in deniz yasalarına karşı çıkmasını haksız bulduğunu açıkladı; yeni yasalar, Filipinler'in egemenlik haklarını güçlendiriyor.

Yayın Tarihi: 11.11.2024 17:15
Güncelleme Tarihi: 11.11.2024 17:15

Filipinler: Çin'in Denizyolu Yasalarımıza Tepkisi Haksız

Filipinler, Çin'in Deniz Yasalarına Tepkisini Haksız Buluyor

Filipinler, Çin'in Güney Çin Denizi dahil olmak üzere deniz egemenlik bölgeleri ve sınırlarını tanımlayan yeni yasalarına yönelik tepkisinin asılsız olduğunu duyurdu. Filipinler Haber Ajansı'na (PNA) göre, Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücü (NTF-WPS) Sözcüsü Jonathan Malaya, Devlet Başkanı Ferdinand R. Marcos Jr. tarafından 8 Kasım'da imzalanan yasaların, Filipinler'in egemenlik haklarını güçlendirdiğini ifade etti.

Filipinler’in Açıklamaları

Malaya, Filipinler'in bu yasalarla yalnızca kendi haklarını yeniden teyit ettiğini vurguladı. "Çin, bu yasalara tepki göstererek aslında kendi yasal çerçevelerine atıfta bulunuyor," diyen Malaya, "Biz bu kanunları kabul ederken herhangi bir uluslararası hukuku ihlal etmiyoruz" şeklinde konuştu. Yeni yasalar, ülkenin sosyal, ekonomik ve ticari faaliyetlerini yürütme yetkilerini tanımlıyor.

Çin'den Gelen Tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Marcos Jr.'ın yasaları imzalamasını kınadıklarını belirtti. Ayrıca, Filipinler'in "Güney Çin Denizi'ne ilişkin Daimi Tahkim Mahkemesi'nin yasa dışı kararını pekiştirmek için iç hukuk kullandığını" ileri sürdü. Bunun ardından Filipinler'in Pekin Büyükelçisi Jaime FlorCruz bakanlığa çağrıldı.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarının merkezinde yer alıyor. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bölgenin %80'inde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu alanda hak talep ediyor.

Ayrıca, ABD gibi ülkeler de Çin'in bölgedeki askeri ve sivil faaliyetlerine karşı çıkmakta. 2016 yılında Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine, Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirten bir karar vermişti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.