DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.118.430,86 0,9%

Fed tutanaklarına göre enflasyon ve faiz politika değerlendirmesi yayımlandı

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanaklar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu ve faiz indirimi konusunda aceleci olunmadığını gösteriyor.

Yayın Tarihi: 03.07.2024 23:10
Güncelleme Tarihi: 03.07.2024 23:10

Fed tutanaklarına göre enflasyon ve faiz politika değerlendirmesi yayımlandı

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısına ait tutanakları yayımladı. 11-12 Haziran'da gerçekleşen toplantıda, politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulması kararlaştırıldı. Tutanaklar, enflasyon ve faiz politikası üzerine önemli değerlendirmeler içeriyor.

ENFLASYON VE EKONOMİK GÖRÜNÜM

Tutanaklarda, Fed yetkilileri, 2023'ün ikinci yarısında önemli bir düşüş gösteren enflasyonun, 2024 başlarında beklenen ilerlemeyi sağlamadığını belirtti. Ancak son aylarda enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen, yüzde 2 hedefine doğru mütevazı bir ilerleme kaydedildiği vurgulandı. Yetkililer, iş gücü piyasalarındaki talep ve arz baskılarının azalmasının, enflasyonun düşüşüne katkı sağlayabileceğini ifade ettiler.

FOMC üyeleri, faiz indirimi konusunda aceleci olmadıklarını belirtti. Tutanaklarda, politika faizinin mevcut seviyelerde tutulmasının ekonomik büyümeye yönelik kısıtlayıcı bir duruş oluşturduğu değerlendirildi. Bazı yetkililer, ekonomik faaliyetin kademeli olarak yavaşladığını ve mevcut politika duruşunun talebi sınırladığını belirttiler.

Tutanaklarda ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin devreye girmesiyle verimlilik artışının, ekonomik büyümeye ve enflasyonun kontrol altına alınmasına nasıl katkı sağlayabileceği konusuna da değinildi. Yetkililer, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru hareket etmesi için daha fazla olumlu veriye ihtiyaç duyulduğunu vurguladılar.

SONUÇ VE BEKLENTİLER

Fed yetkilileri, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun kontrol altına alınması için politika faizinde değişiklik yapılması için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Bazı üyeler, iş gücü piyasasının normale dönmesi durumunda talebin zayıflamasının işsizlik üzerinde büyük bir etkiye yol açabileceği uyarısında bulundu.