DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.119.663,3 0,84%

Fed Başkanı Powell: "Dezenflasyonist eğilim yeniden başladı, faiz indirimi için daha fazla veri bekliyoruz"

Fed Başkanı Jerome Powell, dezenflasyonist eğilimlerin yeniden başladığını belirterek faiz indirimleri öncesinde daha fazla veri görmek istediklerini söyledi. ECB Başkanı Christine Lagarde da dezenflasyonda ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 02.07.2024 19:49
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 19:49

Fed Başkanı Powell: "Dezenflasyonist eğilim yeniden başladı, faiz indirimi için daha fazla veri bekliyoruz"

POWELL: DEZENFLASYONİST EĞİLİM YENİDEN BAŞLADI

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Portekiz'in Sintra kentinde gerçekleştirilen "ECB Merkez Bankacılığı Forumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Powell, ilk çeyrekteki duraklamanın ardından dezenflasyonist eğilimlerin yeniden başlamış olabileceğine dair belirtiler olduğunu ifade etti. Ancak faiz indirimlerine başlamadan önce daha fazla veri görmek istediklerini belirtti.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN TARİH VERMEDİ

Powell, para politikasını gevşetmeye başlamadan önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde düşeceğinden emin olmak istediklerini vurguladı. İlk faiz indiriminin eylül ayında olup olmayacağına yönelik soruya net bir yanıt vermekten kaçınarak, "Bugün burada belirli tarihlere değinmeyeceğim. Çok erken gidersek enflasyonu düşürmek için yaptığımız iyi işi boşa çıkarabiliriz. Çok geç gidersek büyümeyi ve toparlanmayı gereksiz yere baltalayabiliriz." dedi.

Powell, hizmet enflasyonunun daha yapışkan olduğunu ve iş gücü piyasasında daha iyi bir dengeye doğru önemli bir hareket gördüklerini belirtti. İş gücü piyasasının uygun şekilde soğuduğunu ve bunu dikkatle izlediklerini söyledi. Ancak bu yıl veya gelecek yıl yüzde 2 enflasyona dönülmesini beklemediklerini, belki gelecek yılın sonlarına doğru bu seviyenin görülebileceğini kaydetti.

PARA POLİTİKASI VE KONUT PİYASASI

Powell, para politikasının kısıtlayıcı ve uygun seviyede olduğunu ve konut piyasasında yüksek faiz oranlarının etkilerini gördüklerini dile getirdi. Ayrıca, ABD'nin sahip olduğu borç seviyesinin sürdürülemez olmadığını, ancak bütçe açığının öncelikli bir konu olması gerektiğini ifade etti.

TRUMP'IN BAŞKANLIK ADAYLIĞI VE FED'İN BAĞIMSIZLIĞI

Powell, Donald Trump'ın ABD Başkanı olarak seçilmesi durumunda Fed'in bağımsızlığına yönelik endişeler hakkında sorulan bir soruya, "Ben buna hiç odaklanmıyorum. Gerçekten sadece işimizi yapmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum." yanıtını verdi.

LAGARDE: DEZENFLASYONDA İLERLEME KAYDETTİK

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, aynı forumda yaptığı konuşmada dezenflasyonda oldukça ilerleme kaydettiklerini belirtti. Lagarde, ilk çeyrekte başlayan ve devam edeceğini umdukları yavaş toparlanma sürecinde olduklarını söyledi. Enflasyonu düşürme sürecinin 2024'ün sonuna kadar "engebeli" olabileceğini ifade etti.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde en yüksek yıllık fiyat artışının hizmet sektöründe olduğunu ve hizmet enflasyonunun yüzde 2'ye düşmesine ihtiyaç olmadığını belirtti. "İmalat malları yüzde 2'nin altında ve günün sonunda mal ve hizmetler arasında bir denge oluşacak." dedi. Hizmet enflasyonunun arkasında ücret artışlarının olduğunu ve karların ücret artışlarını absorbe ettiğinin görülmesi gerektiğini vurguladı.