Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Fas, Fransa'nın Batı Sahra Planına Desteğinden Memnuniyet Duydu

Fas, Fransa'nın Batı Sahra'ya yönelik özerklik planına verdiği desteği memnuniyetle karşıladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 15:15
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 15:15

Fas, Fransa'nın Batı Sahra Planına Desteğinden Memnuniyet Duydu

Fas ve Fransa'nın Batı Sahra Üzerindeki İşbirliği

Fas, Fransa'nın tartışmalı Batı Sahra meselesi hakkında Rabat'ın egemenliği altındaki özerklik temeli çözüme destek vermesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Fas Kraliyet Divanı'ndan Açıklama

Fas Kraliyet Divanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Kral 6. Muhammed’e yazdığı mektubun ardından açıklamalarda bulundu. Bu açıklamada, Fransa'nın Fas'ın egemenliği altındaki özerklik planını önemli bir çerçeve olarak gördüğü vurgulandı.

Fransa'nın Destekleyici Rolü

Açıklamada, Fransa'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi olduğu hatırlatılarak, bu adımın Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini destekleyen önemli bir gelişme olduğu ifade edildi. Macron, özerklik planına olan desteğin kesin ve değişmez olduğunu belirtirken, bu planın BMGK kararlarına göre adil ve sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşmanın temelini oluşturduğunu söyledi.

Cezayir'den Tepki

Cezayir yönetimi ise, Fransa'nın Fas'ın özerklik planına destek vermesini büyük bir üzüntüyle karşıladığını ifade ederek bu durumu güçlü bir şekilde kınadı.

Batı Sahra Sorunu ve Tarihi Arka Plan

Batı Sahra, Sakiyet'ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb adlı iki bölgeden oluşmakta ve uzun yıllardır Fas, Cezayir ve İspanya arasında çözülemeyen bir sorun haline gelmiştir. Polisario Cephesi, bu sorunla ilgili ayrılıkçı bir hareket olarak dikkat çekmektedir.