DOLAR
34,48 -0,03%
EURO
36,37 -0,17%
ALTIN
2.956,54 -0,74%
BITCOIN
3.355.926,82 -3,3%

FAO, Türkiye'ye Dördüncü Kez 'Tam Uyum Ödülü' Verdi

Türkiye, FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu tarafından 4. kez 'Tam Uyum Ödülü'ne layık görüldü.

Yayın Tarihi: 21.11.2024 10:50
Güncelleme Tarihi: 21.11.2024 10:50

FAO, Türkiye'ye Dördüncü Kez 'Tam Uyum Ödülü' Verdi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM), Türkiye'ye 4'üncü kez 'Tam Uyum Ödülü' verdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ödülün, Türkiye'nin ulusal düzenlemelerin uluslararası standartlara uyumu ve veri gönderimi konularındaki başarısını açıkça gösterdiğini belirtti.

Yumaklı, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, GFCM'nin 47'nci oturumunun İtalya’nın başkenti Roma'da gerçekleştirilmesi sırasında Türkiye’nin ödül aldığını ifade etti. Yumaklı, GFCM'nin kabul ettiği kararların ulusal mevzuata titizlikle aktarıldığını ve uygulama süreçlerinin eksiksiz yürütüldüğünü vurguladı.

Denizlerdeki sucul varlıkları korurken balıkçılık sektörünü desteklemeye devam edeceklerini belirten Yumaklı, 2003 yılından bu yana su ürünleri yetiştiriciliği için 1,8 milyar lira destek sağlandığını ve 2017'den itibaren küçük ölçekli balıkçılara 223 milyon lira destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı.

Su ürünlerinde üretim planlamasına geçilerek asgari ve azami üretim miktarları belirlendiğini aktaran Yumaklı, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos ve deniz patlıcanı gibi 7 türde avcılık yapılacağını, Türk somonu ve levrek gibi 4 türde de yetiştiricilik gerçekleştirileceğini belirtti. Bu kapsamda avcılık ve yetiştiricilikte belirlenen üretim miktarlarının 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

Türkiye'nin balıkçılık alanında genel olarak dünyada 16'ncı, Avrupa'da ise 2'nci sırada yer aldığını ifade eden Yumaklı, 2023 yılında toplam su ürünleri üretiminin 1 milyon tonu aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını kaydetti. Ayrıca 100’e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı.

Su ürünleri stoklarının korunmasını sağlamak için sürdürülebilirlik açısından birçok çalışma yürütüldüğünü belirten Yumaklı, etkin denetim mekanizmalarının uygulandığını ifade etti. 375,1 milyon metrekare alanın taranarak yasa dışı avcılıkla mücadele edildiğini ve bu süreçte milyonlarca sucul canlının kurtarıldığını aktardı.

Yumaklı, ayrıca bu yıl 170 binden fazla balon balığı avlandığını ve bunun birçok yeni balon balığının stoka katılımını engellediğini söyledi. "Hep birlikte denizlerimizi ve sucul ekosistemimizi koruyup gelecek nesillere aktaracağız," dedi ve tüm balıkçıların Dünya Balıkçılık Günü'nü kutladı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.