Geçtiğimiz sene onaylanan EYT yasası ile milyonlarca birey yaş şartına takılmadan belirlenen prosedürlerde emekli olma hakkını kazanmıştı. Ancak emekliliği çok kısa bir süre için kaçıranlar, nasıl emekli olabileceği konusunda araştırmalarını yapmaya başlamış ve karşılarına çıkan kademeli emeklilik konusu önem kazanmıştı. Kademeli emeklilik yasasının ne zaman onaylanacağı ve kademeli emeklilik yasası şartları merak ediliyor.
SGK kapsamında belli bir prim gün sayısını tamamlayan birey emekli olmaya hak kazanabilecek. Kademeli emeklilik yasası bu kapsamda dikkatleri üzerine çekerken yeni yasa ile alakalı araştırmalarda devam edeceğe benziyor.
KADEMELİ EMEKLİLİK NE DEMEK?
Sigortalı çalışan bir bireyin SGK tarafından belirlenecek olan yaş ve prim gün şartını karşılaması durumunda emekli olmasını sağlayacak olan sistem kademeli emeklilik sistemi olarak bilinmektedir. Kademeli bir şekilde emekli olabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Sigorta giriş tarihi ve sigortalılık türü bu şartlar arasında yer almaktadır.
KADEMELİ EMEKLİLİK YASASI ONAYLANDI MI?
Torba Yasa kapsamında onay alması uzun zamandır beklenen kademeli emeklilik yasası ne zaman çıkacak? sorusunun yanıtı meraklı araştırılıyor. Ancak kademeli emeklilik ile alakalı hükümet tarafından yapılan bir açıklama bulunmuyor Sadece uzmanların hesaplamaları tahmininde kademeli emeklilik detayları şekilleniyor.
Eyt'den faydalanamayan vatandaşın özellikle beklediği kademeli emeklilik yasası 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olan çalışanı ilgilendiriyor. Emekli olmak adına var gücü ile kademeli emeklilik gündemi yaratan 6 milyona yakın çalışan olduğu belirlenirken, kendilerine EYT ile emekli olan vatandaşa verilen hakların sağlanması talep ediliyor.
KADEMELİ EMEKLİLİK İŞLEYİŞİ
Kademeli emeklilik sistemi EYT ile emekli olamayan bireyler, ilgilendireceğe benziyor. Bu kapsamda 9 Eylül 1999 ve 31 Aralık 1999 işe giriş tarihi olan bireylerin kademeli emekliliğin ilk sırasında olacağı tahmin edilirken prim gün sayısının 6250 olarak tamamlanması durumunda kadında 43 erkekte de 45 yaş şartına kademeli emeklilikten faydalanacağı hesaplamaları mevcut.
2000 yılı sigorta girişi olan vatandaş 6325 prim sayısı aranırken yaş olarak kadınlarda 43 erkeklerde 45 olarak belirlenmiş bulunuyor. Öte yandan 2000 ve 2008 yılı arasında prim gün sayısı yükselmesi ve birer yıl artarak emekli olma sisteminin devreye gireceği tahmin edilirken 2008 sigorta girişi olan bir sigortalının 6925 prim gün sayısını doldurmuş olması durumunda 49 yaş kadın ve 51 yaş erkek şartına kademeli emeklilik formülünün uygulamaya geçebileceği hesaplamaları Uzmanlar tarafından sunuluyor.