DOLAR
34,75 -0,03%
EURO
36,6 -0,13%
ALTIN
2.965,57 -0,48%
BITCOIN
3.340.500,48 -0,57%

Evinde çamaşır makinesi kullananlar hapı yuttu! Artık 23.000 TL ödemek zorundasınız

Son zamanlarda bu konuyla ilgili şikayetlerin artması nedeniyle kamuoyunu uyarmak amacıyla bir dizi yüksek profilli uyarı yayımlandı. Aksi halde 23.000 TL para cezası uygulanacaktır.

Yayın Tarihi: 25.03.2024 10:33
Güncelleme Tarihi: 25.03.2024 10:33

Evinde çamaşır makinesi kullananlar hapı yuttu! Artık 23.000 TL ödemek zorundasınız

Milyonlarca ev sahibiyle birlikte kiracıları da endişelendiren bir gelişme yaşanıyor. Son zamanlarda bu konuyla ilgili şikayetlerin artması nedeniyle kamuoyunu uyarmak amacıyla bir dizi uyarı yapıldı. Evinde klima, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ev aletleri bulunan vatandaşlar gürültü konusunda tek tek uyarıldı.

Bu yılın önceki yıllara göre en sıcak yaz olması beklense de binalardaki klimalardan ve çamaşır makinesi, buzdolabı gibi ev aletlerinden kaynaklanan gürültü şikayetleri de aynı şekilde ele alınacak. 2024 yılında gürültü şikâyetlerine ilişkin ceza 7 bin 667 TL ancak yetkililerin klima ve ev aletlerinden kaynaklanan gürültüye üç katına kadar bir ara cezası verme yetkisi bulunuyor. O dönemde sorunu çözmeyen ev sahiplerine 23 bin TL ceza verileceği açıklanmıştı. Ankara Barosu'ndan bir avukat bu konuya ilişkin şu yorumu yaptı:

"Gürültüye sebep olan komşuların sözlü olarak uyarılması önemlidir. Klimanın gürültüsü ve uğultusu, misafirlerin ve çocukların sürekli ve düzenli gürültüsü, komşuların işi engelleyen ve apartmanda yaşamayı çekilmez hale getiren gürültüsü sorununu çözmenin ilk adımı budur. Bu çözüm yeterli olmazsa konut yönetmeliği çerçevesinde yöneticiyle iletişime geçtikten sonra sorunu çözmesini isteyebilirsiniz."

Evinde çamaşır makinesi kullananlar hapı yuttu! Artık 23.000 TL ödemek zorundasınız

Ayrıca konut yöneticileri, kat mülkiyeti kurallarına uyum göstermeyen komşulara yazılı uyarıda bulunmaya yetkilidir. Dilekçe sahipleri, bulundukları yerdeki sulh ceza mahkemesine giderek, gürültülü bir komşunun rahatsızlığa neden olduğunu kanıtlayarak ihtiyati tedbir talebinde bulunabiliyor. Başvurular şahsen ya da bir avukat aracılığıyla mahkemeye yapılabilir. Ancak bu işlem sırasındaki ücretler ve diğer masraflar davacı tarafından karşılanmalıdır. Önlemlere rağmen mahallenizde gürültü devam ediyorsa savcılığa ihbarda bulunabilirsiniz.